Sadržaj s oznakom: Domovinski rat

Objavljeno u Kolumne | 20.10.2023.

Krunica u Domovinskom ratu

Mnoge hrvatske bitke kroz domovinsku povijest obilježile su pobjede i svaka veća i značajnija pobjeda Hrvata povezana je s vjerom u Boga i Blaženom Djevicom Marijom ili Gospom.

Na dan 3. rujna 1991. granata JNA ispaljena je namjerno u stambeni objekt iz vojarne u Osijeku. Pogodila je stan obitelji Vujić i ubila malu Ivanu Vujić (12), te teško ranila roditelje. Majka je ostala trajni invalid u kolicima.

Na današnji dan počela je završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata “Oluja” u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini (BiH).

Vukovar je nekoć bio grad krvi, smrti i stradanja, a danas ljepote, dobrih ljudi i dokaza teškoga vremena koje u čovjeku budi strahopoštovanje.

Ne daj Bože nikome i nikad se više ponovilo, ovakvo što ni najgorem neprijatelju ne bih poželio.

Hrvatski vojni pilot Ivan Selak dirljivom je objavom obilježio današnji Majčin dan koji se poklpopio s danom izlaganja zrakoplova MiG-21 kojim je pilot Rudolf Perešin preletio iz vojne baze JNA u Bihaću u Klagenfurt.

Na jesen počinje snimanje filma o oslobodilačkoj akciji “Maslenica ’93”, potvrdila je to za medije producentica Anita Juka na obilježavanju dana ove vojno-redarstvene operacije u Zadru 21. siječnja.

Ratne traume: Luka Modrić je bio povučen, pamtim njegove velike plave oči. I da se rijetko smijao i šalio, kaže učiteljica iz njegova zadarske škole Maja Grbić...

Satnica Gorana Orlović, pripadnica je Središnjice komunikacijsko- informacijskih sustava (SKIS)...

Domovinski rat je kruna svih mučeništava, svih pobjeda Hrvatske povijesti; a heroji Domovinsko rata zaslužuju najuzvišenije mjesto u Hrvatskoj povijesti, napisao je pater Ike Mandurić na svojem Facebook. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Hrvatska scena potonula je toliko duboko da je samo potvrđivanje istinitog i govor istine najvažnija dužnost svake inteligentne osobe

Prije 25 godina vojno-redarstvenom operacijom (VRO) Maslenica u 72 sata Oružane snage Republike Hrvatske (OS RH) oslobodile su bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom vojske tzv. Republike Srpske krajine.

Gledao je kako mu siluju sestru, muče roditelje. Zatočen u podrumu 260 dana. Bio je rob, skupljao leševe zarobljenika. Gladan i prestravljen Marijan Gubina, te 1991. bio je 10-godišnji dječak.

Prošla je ratnu kalvariju, a danas je zovu dobrim duhom Vukovara. S tom djecom prolazim sve radosti i tuge kao da su moja, kaže Dragica, majka dvoje biološke djece i baka četvero unučadi.

Kao što imamo Hrvatice i Hrvate koji su se za vrijeme trajanja komunističke Jugoslavije, na ovaj ili onaj način priklonili režimu, bilo iz straha za vlastiti život, život svojih bližnjih, ili iz pukog oportunizma, odnosno šetebandijerizma, tako imamo isto Hrvatice i Hrvate koji postupiše suprotno – oni su gladovali, bježali i strahovali – zatvarani su, proganjani i šikanirani – neki su pobjegli daleko van okupirane Domovine, neki su “nestali” i nikad se za njih više nije čulo, a neki su robijali… mogli su pokleknuti i odabrati “lakši put”, ali nisu pa su za svoju odluku platili (pre)visoku cijenu.

Katica Šojat početak rata s tri je malene kćeri i 15-godišnjom sestrom dočekala u selu Bapska. Srpske su snage ondje ušle već početkom listopada 1991.

Stranica 1 od 2