Hrvatska dobiva prvi film o pobjedi u Domovinskom ratu! Redateljica otkrila zašto se bavi Maslenicom, a ne Olujom

Na jesen počinje snimanje filma o oslobodilačkoj akciji “Maslenica ’93”, potvrdila je to za medije producentica Anita Juka na obilježavanju dana ove vojno-redarstvene operacije u Zadru 21. siječnja.

Redateljica filma je njezina sestra Ivona Juka koju javnost možda najviše pamti po filmu "Ti mene nosiš“, ujedno i prvom hrvatskom filmu koji je platforma Netflix otkupila za prikazivanje u cijelom svijetu.

Kako to da su za snimanje ratnog filma odabrale upravo "Maslenicu“, a ne neku drugu akciju Domovinskog rata, primjerice "Oluju", Ivona Juka objasnila je za Slobodnu Dalmaciju.

"Namjeravam napraviti film iz perspektive branitelja, aktivnih sudionika Domovinskog rata, stoga sam istraživala koju vojnu operaciju da uzmem kao okvir za filmsku priču. U istraživanju, tražila sam bitku koja je pobjednička, jer napokon hrvatski branitelji su pobijedili u Domovinskom ratu, oslobodili Hrvatsku, a do sada još nije napravljen niti jedan film koji govori o pobjedi. S obzirom na moje istraživanje i namjere, povjesničar dr. sc. Ante Nazor mi je sugerirao Maslenicu, jer je upravo operacija 'Gusar', popularno zvana 'Maslenica' bila prekretnica u oslobađanju okupiranih teritorija Hrvatske. Oslobađanje masleničkog područja nije bilo značajno samo kao povrat teritorija, povezivanje sjevera i juga Hrvatske, već i za daljnji tijek oslobađanja cijele Hrvatske. Bez pobjede na Maslenici, pitanje je bi li bilo 'Oluje' ili kakve već vojne operacije. Nakon Maslenice međunarodna zajednica je shvatila da Hrvati neće pristati na pregovore o kompromisima oko okupiranih dijelova Hrvatske, da će se itekako boriti dok se ne oslobodi cijela zemlja, dakle 'Maslenica' je utjecala i na pregovore o mirnim integracijama."

Što će biti u posebnom fokusu filma? Hoće li to biti film o herojstvu?

"Scenarij se ne bavi cijelom vojnom operacijom 'Maslenica', jer je toliko opsežna da se ne može obuhvatiti jednim filmom. U toj bitci Domovinskog rata sudjelovali su branitelji s područja cijele Hrvatske i iz različitih postrojbi, a trajala je mjesecima pa bi cijela bitka zahtijevala vrijeme tv serije. U mojem fokusu je trenutno područje Kašića i Novigrada, gdje su bili najžešći udari srpskih specijalnih postrojbi i nekadašnje JNA i gdje je bila ogromna razlika između hrvatskih i srpskih snaga. Fascinantno je kako su hrvatski branitelji uspjeli odbiti napade značajno nadmoćnih brojčano i po oružanju srpskih vojnika. Naravno, to je odmah priča o nevjerojatnom herojstvu. Međutim, želim napraviti i antiratnu priču, ali bez ulizivanja 'tko nas zavadi' i sličnih pamfleta, već s porukom o vrijednosti mira, mostovima suradnje, prijateljstva koje trebamo graditi sa susjedima Srbima, ali s dostojanstvom, ljubavlju prema svome i poštovanjem prema drugima. Ne želim napraviti film koji će biti samo puka besmislena akcija, s mnogo smrti koja ne vodi nikamo. Napokon, hrvatski branitelji su se i borili za mir", objašnjava redateljica filma.

Tko će u filmu glumiti još nije poznato, no Juka naglašava da će "glavni protagonisti trebati proći vojnu obuku, jer je radnja iz perspektive vojnika na bojištu, pa će i to vjerojatno biti izazovno za neke glumce".