Ante Gotovina na obljetnici akcije Maslenica: Rat nije bio naš izbor, nego potreba. Domovinski rat je temelj hrvatske državnosti

Prije 25 godina vojno-redarstvenom operacijom (VRO) Maslenica u 72 sata Oružane snage Republike Hrvatske (OS RH) oslobodile su bitne strateške točke koje su bile pod okupacijom vojske tzv. Republike Srpske krajine.

Operacija Maslenica

Glavni ciljevi operacije postignuti su već nakon 72 sata te je deblokiran Zadar, u čijemu je zaleđu tijekom tri dana oslobođeno i petnaestak sela, kao i bitne strateške točke – zrakoplovna baza Zemunik te Novsko ždrilo, čime je ponovno omogućeno prometno povezivanje juga i sjevera Hrvatske, piše Večernji.

Program je počeo budnicom Gradske glazbe na zadarskim ulicama, a potom su položeni vijenci na Središnjem križu na Gradskome groblju te na spomen-obilježju 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi u Ulici Ante Starčevića. Zapaljene su svijeće kod Spomenika svim poginulim braniteljima zadarskog područja u parku uz Trg kneza Višeslava.

Uime Hrvatskoga sabora vijenac je položio potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, uime predsjednika Vlade ministar obrane Damir Krstičević, uime predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, predsjednik Savjeta predsjednice RH za branitelje, a vijence su položili i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te predstavnici gradova, županija i brojnih braniteljskih udruga.

U visokom državnom izaslanstvu bili su i ministar hrvatskih  branitelja Tomo Medved, generali Ante Gotovina i Rahim Ademi, a u povorci koja je s gradskog groblja položila zajednički vijenac i zapalila svijeće kod Spomenika 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi te kod Spomenika poginulim braniteljima na Trgu kneza Višeslava bili su roditelji poginulih branitelja te predstavnici javnoga i društvenog života Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko- dalmatinske županije.

U sklopu obilježavanja 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Maslenica na zadarskom Sveučilištu u 15 sati  održat će se znanstveni kolokvij "Vojno-redarstvena operacija Maslenica – prijelomnica obrambenoga i oslobodilačkog Domovinskog rata".

Najava generala Ante Gotovine izazvala je najveće oduševljenje prisutnih te je general dva puta ustajao za trajanja pljeska.

Ministar obrane Damir Krstičević kazao je da je operacija Oluja bila kruna rata, a operacija Maslenica njegova strateška prekretnica.

– Ova Vlada s posebnom pažnjom radi na očuvanju vrijednosti Domovinskog rata. S predsjednicom smo preuzeli pokroviteljstvo nad ovom obljetnicom. Želim još jednom zahvaliti svim braniteljima na uspješno provedenoj operaciji Maslenica. Oluja je bila kruna rata, a Maslenica je bila strateška prekretnica – rekao je Krstičević te dodao da je akcija Maslenica bila pokazatelj da je Hrvatska vojska već tada bila sposobna izvesti tako složene vojne operacije.

– Dragi prijatelji, operacija Maslenica pokazala je nama i cijelom svijetu što možemo postići. Pokazala što znači odlučnost, hrabrost, jedinstvo i zajedništvo. Te vrijednosti svaki dan prenosio nam je general Ante Gotovina – zaključio je ministar Krstičević i najavio govor generala Ante Gotovine.

– Danas obilježavamo 25 godina od jedne u nizu operacija Domovinskog rata. Zadaće postavljenje pred akciju Maslenica bile su slične. Uspjeh operacije donio je sigurnost u području grada Zadra, Biograda, Šibenika i Sinja. Potaknuti iskustvom naučene lekcije u operaciji Maslenica, pokazali smo spremnost za finalno oslobađanje naše domovine. Uspjeh je bila pretpostavka za potpisivanje Daytonskog sporazuma koji je osigurao mir u ovom dijelu Europe. Ne smije se zaboraviti da je uzrok bila agresija na Hrvatsku. Rat nije bio naš izbor, nego potreba. Za sve ljude koji tu žive, Domovinski rat je temelj hrvatske državnosti. I dalje nam ostaje briga za čuvanje slobode. Oružane snage su jedan od najvažnijih čimbenika pri tome. Sigurnost i sloboda pretpostavke su za to da se možemo usredotočiti na gospodarski razvoj Republike Hrvatske i na tom putu želim nam uspjeh – rekao je general Ante Gotovina.

Govor generala Gotovine pogledajte OVDJE

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je svim sudionicima akcije Maslenica te ih pozvala da i danas vjeruju u Hrvatsku kao što su to činili za vrijeme Domovinskog rata.

– Agresorske snage koje su do 22. siječnja 1993. držale taj teritorij odbačene su u dubinu okupiranih područja, gdje su u Oluji dočekale konačni vojni poraz. O žestini borbi svjedoči prevelik broj palih hrvatskih junaka, 127 vitezova kojih se s ponosom prisjećamo.

– Postrojbe iz svih krajeva Hrvatske udruženim su junaštvom krenule u oslobađanje ovog predivnog kraja Hrvatske.
Ne samo ova operacija, nego i druge operacije svjedočanstvo su domoljublja, hrabrosti i moralnih vrlina hrvatskog čovjeka. Tako je kada smo zajedno i kada imamo jasno određene ciljeve. Operacija Maslenica otvorila je put ne samo konačnom oslobađanju nego je i stvorila pretpostavke za izgradnju i obnovu. Posebno bih istaknula dva simbola. To su Maslenički most i tunel Sveti Rok.

Hrvatska ima sve pretpostavke za uspjeh. Dragi branitelji Zadra, dragi sudionici Maslenice, od sveg srca vam čestitam ovu obljetnicu i zahvaljujem vam na svemu što ste učinili za obranu Hrvatske. Bili ste ovdje. Kao što ste onda vjerovali u Hrvatsku, ista nam je vjera potrebna i danas u borbi da ostanemo i opstanemo na ovoj hrvatskoj grudi – rekla je Grabar-Kitarović.