NAKON 27 GODINA Prijavljen četnik koji je mučio i želio zaklati autora knjige 'Preživio sam Vukovar i Ovčaru'

Riječ je o ratnom zločinu počinjenom protiv Vilima Karlovića.

Policija je u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom prijavila 50-godišnjeg srbijanskog državljanina, nedostupnog hrvatskom pravosuđu, kojega sumnjiči za ratni zločin protiv zarobljenog hrvatskog vojnika u Vukovaru.

Riječ je o ratnom zločinu počinjenom protiv Vilima Karlovića, autora knjige 'Preživio sam Vukovar i Ovčaru', kako je za CroExpress potvrdio sam Karlović. Optuženik je četnik kojeg Karlović u knjizi naziva 'Belgija'.

Istražitelji sumnjaju da je 50-godišnji državljanin Srbije, tada 23-godišnji pripadnik srpske paravojne postrojbe ‘Leva supoderica’, 21. studenog 1991. u poslijepodnevnim satima s još dvojicom pripadnika iste srpske paravojne postrojbe došao u prostorije ‘Veleprometa’ u kojem su nakon pada Vukovara bili zatočeni civili i pripadnici hrvatskih oružanih snaga te iz navedenih prostorija ‘Veleprometa’ izveli 48-godišnjeg hrvatskog državljanina, tada 21-godišnjeg zarobljenog pripadnika I. gardijske brigade Hrvatske vojske koji je tamo bio doveden s poljoprivrednog dobra ‘Ovčara’.

Zarobljenika su iz ‘Veleprometa’ odveli u kuću u vukovarskom naselju Sajmište, u kojoj je bio smješten dio pripadnika navedene srpske paravojne postrojbe.

‘Osumnjičeni državljanin Srbije i drugi pripadnici srpske paravojne postrojbe 'Leva sudoperica' su spomenutog hrvatskog državljanina u navedenoj kući psihički i fizički zlostavljali udarajući ga rukama i nogama po cijelom tijelu, udarajući ga puškom 'pumpericom' po glavi, paleći mu dijelove tijela otvorenim plamenom upaljača i svijeća uslijed čega je hrvatski državljanin trpio veliku i intenzivnu bol. Također su ga staklenom bocom udarili u glavu, od kojeg udarca se boca razbila, da bi mu potom odlomljenim komadom boce zadali više reznih rana po desnoj ruci i leđima.

Nakon opisanog zlostavljanja i velikih patnji odveden je u logor u Republiku Srbiju u kojem je, zajedno s drugim zarobljenicima s područja Vukovara, bio zatočen do razmjene 1992. godine’, izvijestio je MUP na svojoj internetskoj stranici.