Sadržaj s oznakom: Vukovar

Neka nam svima ovo bude u sjećanje, ali i na odgovornost kako ne bi više uništavali ono što smo Božjom milošću dobili i mučeničkom krvlju platili. Neka vas kroz čitanje vode riječi našega spasitelja Isusa Krista: “Nema veće ljubavi od one, dati život za prijatelje svoje!” - Vilim Karlović

Homiliju apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj Giorgia Lingue koju je održao na euharistijskom slavlju prigodom 32. obljetnice pada Vukovara u subotu 18. studenoga na vukovarskom Memorijalnom groblju, prenosimo u cijelosti.

Crvenkapa, bio je dečko iz zagrebačke Dubrave kada je počeo rat. Nije mogao mirno promatrati kako nedužni Hrvati ginu od četničke ruke. Dragovoljno se prijavio u HOS te krenuo braniti Vukovar i Bogdanovce. U četrdeset dana bitke za Bogdanovce uništio je 12 neprijateljskih tenkova.

U Vukovaru je restauriran mural koji prikazuje majku na ekshumaciji svoga sina.

"Imate li neke principe ili nemate? Je li vam svejedno gaze li vas neki bahati likovi iz svojih birokratskih ureda ili vas bas to iritira? Znam da vam nije svejedno.

“Ovo ne objavljujem zbog mržnje, jer svi koji me prate i imali su priliku slušati moja svjedočanstva znaju da pozivam na beskompromisno opraštanje po uzoru na Isusa Krista i sa snagom u Njemu.” objasnio je Vilim Karlović, jedan od rijetkih koji je preživio Velepromet i Ovčaru uz zamolbu “Molim vas podijelite i širite dalje, ovo je povijest našega naroda!”

Ove noći prije 30 godina u Vukovaru na Ovčari je nakon žestoke torture, brutalnog premlaćivanja i metkom ubijen francuski dragovoljac i heroj Domovinskog rata Jean-Michel Nicolier.

Nakon pada Vukovara iz bolnice u gradu odvedeno je i ubijeno 276 ranjenika i civila od 15 do 84 godine starosti. Najstrašniji zločin bilo je ubojstvo Ružice Markobašić koju je srpska vojska ubila u šestom mjesecu trudnoće ispalivši joj metak u trbuh, a zatim prema svjedočanstvima, i cijeli rafal u utrobu s djetetom.

„Reci mi, prinče, dokle će okrutne sile svijeta trpjeti naše djetinje igre?“ ( G.K) Sklupčana u azilu vlastitih misli tražim pravu riječ za sjećanje na jedan Grad.

Objavljeno u Poučne priče | 18.11.2022.

Priča o Mariji

Dok sam s prijateljima trčao po parkovima svojega djetinjstva, ljutio sam se što neki vrijeđaju stabla ispisujući imena po njima.

Objavljeno u Molitve | 18.11.2022.

Molitva za Vukovar

Bože, neizmjerna Ljubavi! Sazdao si čovjeka na svoju sliku.I kad se grijehom od tebe udaljio, nisi mu uskratio svoga milosrđa već si ga obasipao blagoslovom svoga saveza te naposljetku učinio da svim ljudima u Kristu zasine Put, Istina i Život.

Objavljeno u Molitve | 18.11.2022.

Molitva za Vukovar

Molitvu je 17. listopada 2006. na Ovčari kod Vukovara predmolio kardinal Josip Bozanić.

Kad je utihnulo oružje i Vukovar se u ruševinama i strahu predao okupatorima, Vilim Karlović, pripadnik Zbora narodne garde, odložio je oružje i otišao u vukovarsku bolnicu da bude sa svojim suborcima.

Obriši suze, Lyliane

Stranica 1 od 7