Počinje 4. zavjetno hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu

Ovogodišnje hodočašće, 4. zavjetno hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu uskoro započinje.

Osim glavne rute, i već postojeće 2 priključne rute Gunja – Vukovar i Pakrac – Udbina, ove godine imamo i 2 nove priključne rute – istarska ruta: Pula – Rijeka (Trsat) i prva međunarodna ruta Montegrisa – Rijeka (Trsat). Time stvaramo preduvjete da Marijanski zavjet za Domovinu prolaskom kroz Italiju, Sloveniju i Hrvatsku postane Europska kulturna ruta. Ove godine krećemo iz Osijeka 9. lipnja 2018. Misa je u osječkoj konkatedrali u 9h te se nakon mise kreće iz Osijeka prema Aljmašu. odakle započinje glavna ruta.

Prva priključna ruta iz Šumanovaca (kod Gunje) kreće dan ranije u petak 8. lipnja 2018., te se nakon 3 dana priključuje glavnoj ruti u Vukovaru.

Druga priključna ruta započinje iz Pakraca 7. srpnja 2018. i nakon 14 dana završava na Udbini.

Istarska priključna ruta započinje iz Pule 7. srpnja 2018. te završava 11. srpnja na Trsatu u Rijeci.

Talijanska ruta kreće iz Marijanskog svetišta Monte grisa te nakon prolaska Italijom i Slovenijom ulazi u Hrvatsku te dolazi na Trsat (u Rijeku).

Glavna ruta završava 22. kolovoza 2018. u Dubrovniku.

Počinjemo i završavamo s Marijom tj. na Marijine blagdane – počinjemo na blagdan Srca Marijina, a završavamo na blagdan Kraljice Hrvata.

Za Osijek organiziramo prijevoz iz Zagreba za koji se možete prijaviti na linku: prijava za Osijek 9.6.2018.-10.6.2018. Vukovar – prijevoz iz Zagreba

U nastavku možete vidjeti kratak opis razvoja rute Marijanskog zavjeta za Domovinu od 2015. godine do danas:

Rutom Marijanskog zavjeta cilj nam je obuhvatiti marijanska svetišta, kao i bitna mjesta hrvatske povijesti, od starije pa sve do Domovinskog rata i stratišta i spomenika hrvatskim braniteljima.

Marijanski zavjet za Domovinu započeo je 2015. godine kada je ruta išla od Gunje preko Vukovara, Aljmaša, Vinkovaca… sve do Dubrovnika kroz dužinu od cca 1500 km.

2016. g. ruta je krenula iz Osijeka preko Aljmaša, Vukovara, Đakova…proširena je na nove gradove te su u nju uključeni i Slavonski Brod, Ludbreg, Varaždin, Zadar, Šibenik, te Mostar i Široki Brijeg u BiH. Tako je definirana glavna ruta Marijanskog zavjeta koja je povećana na više od 1700 km.

2017. godine već definiranoj glavnoj ruti hodočašća dodane su i 2 nove priključne rute:

Gunja – Vukovar – 3 dana dužine 82 km
Pakrac – Udbina – 14 dana dužine 311 km
Rute ovogodišnjeg 4. zavjetnog hodočašća možete vidjeti na sljedećem linku