Sedma "Krunica Hrvata svega svijeta"

U subotu 16. svibnja u 14,00 sati po hrvatskom vremenu po sedmi puta organizira se uživo on-line molitvena inicijativa 'Krunica Hrvata svega svijeta'. Inicijativu je organizirao otac Ike Mandurić koji je pozvao sve Hrvate svijeta da se pridruže istodobnoj molitvi krunice za hrvatski narod u ovom teškom vremenu razornog zemljotresa i pandemije koronavirusa.

Prva molitva krunice bila 4. travnja 2020. Od tada sve veći broj vjernika se uključuje u molitvu koja se svaki puta obogaćuje i popravlja: nadodaju se uvodne meditacije te kratki pozdravi i razmišljanja sudionika, tako da se doista može osjetiti kako diše hrvatski narod u svim svojim obitavalištima po svijetu.

O samoj inicijativi otac Ike je rekao: „Budimo zajedno s Domovinom, svi mi Hrvati sa svih kontinenata, svećenici i Božji narod. I dopustimo da izlijemo sve naše plačuće duše. Zahvaljujući snazi milosti koju je dragi Bog dao našem narodu, molimo da naš narod bude uzdignut i temeljito obnovljen kroz ovu krizu: za vjeru, da ostane vjeran Bogu i Crkvi našeg katoličanstva, da okončamo pandemiju i obnovimo Zagreb, za naše ljude da sačuvamo svoj identitet i svoje vrijednosti, za budućnost svih hrvatskih ljudi i njihovih potomaka, i za svakog od nas sa svim našim potrebama. „

Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu svesrdno podržava ovu molitvenu inicijativu, a inicijativi se priključuju brojne molitvene zajednice i crkvene institucije kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta.

U subotu 16. svibnja 2020. krunicom i dalje koordinira pater Ike Mandurić, a biti će slijedeći predmolitelji otajstava:

• Mons. Petar Antun Rajič

Nadbiskup Rajič rođen je u Torontu u Kanadi. Mons. Petar Rajič je rođen je u Torontu godine 1959. u obitelji hrvatskih doseljenika iz Bosne i Hercegovine. Petar je najstariji od troje djece. Za svećenika je zaređen 1987. i inkardiniran u Trebinjsko-mrkansku biskupiju. Završio je studij kanonskog prava. U diplomatsku službu Svete Stolice stupio je godine 1993. Djelovao u papinskim predstavništvima u Iranu, Litvi te pri Odjelu za opće poslove Svete Stolice.Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 2009. naslovnim nadbiskupom Sarsenteruma i apostolskim nuncijem u Kuvajtu, Bahreinu i Kataru te istodobno apostolskim predstavnikom na Arapskom poluotoku. Potom ga je papa Franjo 2015. godine imenovao apostolskim nuncijem i u Jemenu te u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Papa Franjo imenovao ga je 2015. godine apostolskim nuncijem u Angoli i Svetom Tomi i Principu. Od 2019. apostolski nuncij u Litvi, u Estoniji te u Latviji.

• Don Damir Stojić

Rođen u Torontu u Kanadi, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Dolazi u Zagreb i 2002. Godine završava teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Magistrira moralnu teologiju na Catholic University of America u Washingtonu, gdje je vodio hrvatsku katoličku misiju Sv. Blaža. Od 2007. godine je u službi studentskoga kapelana, a pastoralno djeluje u crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu. U svom radu osobito se bavi teologijom tijela.Javno se angažirao oko mnogih tema kao što su spolni odgoj, rodna studija, homoseksualnost, istospolni brakovi, referendum o ustavnoj definiciji braka.

• Fra Zlatko Špehar, OFM

Rođen je 1953. u Novoj Gradiški. Teološki studij pohađao je u Hrvatskoj, Italiji, Švedskoj, Finskoj i Austriji. Za svećenika franjevca zaređen je 1979. u Italiji, nakon čega je dvije godine kapelan u župi Sv. Obitelji u Osijeku-Jug II, a zatim dvije godine u Virovitici. Od 1983. do 1999. župnik je za Hrvate u biskupiji St. Pölten, Donja Austrija. U vrijeme srpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu vrši službu organiziranja i ravnanja Caritasovom pomoći za Hrvatsku i BiH, direktor je socijalne službe od 1986. za strance u Donjoj Austriji. Od 1999. do 2008. je gvardijan vukovarski u franjevačkom samostanu u Vukovaru i u isto vrijeme kapelan u župi Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru. Od 2008. župnik je Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu.

• Fra Ljubomir Šimunović, OFM

Svećenik, franjevac, član Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja iz Splita koji od 2007. vodi Hrvatsku katoličku misiju u Londonu koja već pet desetljeća pastoralno skrbi o Hrvatima u Ujedinjenom Kraljevstvom. HKM London čuva i njeguje vezu s Domovinom, hrvatski jezik, kulturu, identitet i običaje. Kako život u naše vrijeme donosi mnoge kušnje, HKM London nastoji trajnom dostupnošću i osobnom prisutnošću, pohodom, razgovorom, blagoslovom i ohrabrenjem podržavati obitelji Hrvata i sve one koji se traže i nalaze u vjeri.

Hrvatska katolička zajednica u Ujedinjenome Kraljevstvu dolaskom mladih generacija iz Hrvatske i drugih dijelova svijeta postaje sve dinamičnija. Stoga, poseban pristup pastoralnoj skrbi posvećujemo i novo pridošlim vjernicima, kao i mladima koji su ovdje rođeni.

• Ivica Kovač i obitelj

Ivica je rođen u Sydneyu u Australiji, porijeklom iz Livna, Bosne i Hercegovine. Aktivni je župljanin HKC Sv. Antuna u Summer Hillu - predsjednik je pastoralnog vijeća i voditelj vjeronauka već 7 godina.

Ima 42 godine, 18 godina je u braku sa suprugom Marijom (također rođena u Sydneyu, a porijeklom iz Donjeg Kosinja, Lika) s kojom ima šestero djece, a očekuju i sedmo. Sa svojom obitelji često posjećuje svoju domovinu Hrvatsku.

• Stanko Cecelja - član Počasnog bleiburškog voda

Rođen 1945. u Općini Sveti Ilija, pokraj Varaždina. U Hrvatskoj je živio do 25. godine kada nakon služenja vojske odlazi u Austriju, pa zatim u Njemačku gdje je živio i radio većinu svoga života. Sada, u svojoj mirovini, većinu svoga vremena provodi u Hrvatskoj.