Što je muškarac bez krunice?

Inicijativa ‘Što je muškarac bez krunice?’ jest inicijativa koja potiče sve muškarce na molitvu krunice, a provodi se dvaput godišnje, u Gospinim mjesecima, svibnju i listopadu.

Cilj ove inicijative jest upravo na temelju izazova (#krunicachallenge) potaknuti muškarce na svakodnevnu molitvu krunice, kroz cijelu godinu, kao i na pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji kako bi se krunica napokon vratila gdje i pripada – u obitelji. Krunica se u tim mjesecima može moliti na različite nakane.

Muškarci koji žele naučiti moliti krunicu i moliti je u zajedništvu s drugima mogu se prijaviti pomoću ove poveznice i svakog će im dana na mail stići poticajne misli o Mariji, molitvi i krunici, kratka razmatranja, ali i upute kako moliti krunicu.

Nakon mjesec dana molitve krunice i razmatranja o Gospi moći će se napraviti i posveta Blaženoj Djevici Mariji.

O plodovima učestale molitve krunice govorili su i pisali mnogi svećenici, pape, ali i laici. Slijedi izbor nekoliko citata o molitvi krunice, a nakon njih upute kako krunicu i moliti.

‘Krunica je najljepša i najbogatija milostima od svih molitvi; to je molitva koja najviše dira Srce Majke Božje… I ako želite da mir prevlada u vašim domovima onda molite obiteljsku krunicu.’ – sv. Pio X.

‘Idite prema Gospi. Ljubite je! Uvijek molite krunicu. Izmolite je dobro. Molite je što češće možete. Budite duše molitve. Nikada se ne umarajte od molitve, ona vam je najpotrebnija. Molitva potresa Božje srce, po njoj dobivate potrebne milosti.’ – sv. Padre Pio

‘Nitko ne može živjeti konstantno u grijehu a istodobno moliti krunicu. Ili će odustati od grijeha ili će odustati od krunice.’ – biskup Hugh Doyle

‘Sveta krunica je snažno oružje. Koristi je s pouzdanjem i bit ćeš zapanjen rezultatima.’ – sv. Josemaria Escriva

‘Krunica je najizvrsniji oblik molitve i najefikasnije sredstvo za postizanje vječnog života. To je lijek za sva naša zla, korijen svih naših blagoslova. Ne postoji izvrsniji način molitve.’  papa Lav XIII.

Kako moliti krunicu? (usporedi i prikaz na dnu)

Početak molitve krunice ide tako da se u ruke primi križić i izmoli Apostolsko vjerovanje:

Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje. I u Isusa Krista, Sina Njegova jedinoga, Gospodina našega, koji je začet po Duhu Svetom, rođen od Marije Djevice, mučen pod Poncijem Pilatom, raspet, umro i pokopan; sašao nad pakao; treći dan uskrsnuo od mrtvih; uzašao na nebesa, sjedi o desnu Boga Oca svemogućega; odonud će doći suditi žive i mrtve. Vjerujem u Duha Svetoga, svetu Crkvu Katoličku, općinstvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela i život vječni. Amen.

Nakon Vjerovanja na prvo se zrnce moli Očenaš, a zatim na sljedeća tri zrnca Zdravomarije. Na posljednje od ta prva tri zrnca, nakon posljednje Zdravomarije, moli se i Slavaocu.

Nakon toga slijedi ponovno Očenaš, deset Zdravomarija, a nakon svake posljednje Zdravomarije u desetici mole se Slavaocu O, moj Isuse (vidi niže). Kada se izgovori riječ Isus u svakoj Zdravomariji, dodaje se i odgovarajući zaziv. Na prva tri zrnca izgovara se tako:

 1. koji neka nam umnoži vjeru.
 2. koji neka nam učvrsti ufanje.
 3. koji neka nam usavrši ljubav.

Krunica se moli po otajstvima, a postoje radosna, žalosna, slavna otajstva i otajstvo svjetla. Kada se izgovori riječ Isus u svakoj Zdravomariji u desetici, dodaje se i odgovarajući zaziv iz odgovarajućeg otajstva.

Radosna otajstva mole se ponedjeljkom i subotom:

 1. koga si, Djevice, po Duhu Svetom začela.
 2. koga si, Djevice, Elizabeti u pohode nosila.
 3. koga si, Djevice, rodila.
 4. koga si, Djevice, u hramu prikazala.
 5. koga si, Djevice, u hramu našla.

Žalosna otajstva mole se utorkom i petkom:

 1. koji se za nas krvlju znojio.
 2. koji je za nas bičevan bio.
 3. koji je za nas trnjem okrunjen bio.
 4. koji je za nas teški križ nosio.
 5. koji je za nas raspet bio.

Slavna otajstva mole se srijedom i nedjeljom:

 1. koji je od mrtvih uskrsnuo.
 2. koji je na nebo uzašao.
 3. koji je Duha Svetoga poslao.
 4. koji je Tebe, Djevice, na nebo uzeo.
 5. koji je Tebe, Djevice, na nebu okrunio.

Otajstva svjetla mole se četvrtkom:

 1. koji je na rijeci Jordanu kršten bio.
 2. koji nam se na svadbi u Kani objavio.
 3. koji nam je kraljevstvo Božje navijestio i na obraćenje pozvao.
 4. koji se na gori preobrazio i svoju nam slavu objavio.
 5. koji nam se u otajstvu euharistije darovao.

Na kraju petog otajstva moli se Zdravokraljice (vidi niže).

O, moj Isuse

O, moj Isuse, oprosti nam naše grijehe, očuvaj nas od paklenoga ognja i dovedi u raj sve duše, osobito one kojima je najveća potreba Tvoga milosrđa.

Zdravokraljice

Zdravo, Kraljice, Majko milosrđa, živote, slasti i ufanje naše, zdravo. K Tebi vapijemo prognani sinovi Evini. K Tebi uzdišemo tugujući i plačući u ovoj suznoj dolini. Svrni, dakle, zagovornice naša, one svoje milostive oči na nas te nam poslije ovoga progona pokaži Isusa, blagoslovljeni plod utrobe svoje. O, blaga, o, mila, o, slatka Djevice Marijo.