Stožer civilne zaštite: Za Badnjak i Božić više ljudi ovisno o veličini crkve

Preporučeno je da svaka druga klupa bude prazna, kao i da misna slavlja na Badnjak budu gotova do 22 sata.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, javlja Laudato.

S obzirom na epidemiološku situaciju i mogući prijenos bolesti COVID-19, sve osobe na području Republike Hrvatske obvezne su pridržavati se stroge mjere fizičkog distanciranja, svih propisanih protuepidemijskih mjera, posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te nužnih epidemioloških mjera propisanih ovom odlukom.

Vjerski kršćanski puk najviše zanimaju mjere vezane za bogoštovlje, pa je tako odlučeno da se za Badnjak i Božić broj osoba u crkvi odredi prema kvadraturi crkve. Drugim riječima, u crkvi može biti više od 25 osoba ako je crkva dovoljno velika. Tako prema odredbi Stožera, na sedam metara kvadratnih može biti jedna osoba, osim ako se ne radi o obitelji. Preporučeno je da svaka druga klupa bude prazna, kao i da misna slavlja na Badnjak budu gotova do 22 sata. Nakon Božića, dakle, od 26. prosinca ponovo vrijedi pravilo od maksimalno 25 osoba prisutnih na svetoj Misi.

Ove Nužne epidemiološke mjere stupaju na snagu 21. prosinca, a određuju se u trajanju do 10. siječnja 2021. godine. No, tek treba vidjeti hoće li hrvatski biskupi i nadbiskupi donijeti iste preporuke i odredbe.