Vinkovački molitelj: Bolje biti klečavac, nego kmečavac! Molitva smeta samo Zlu… vinkulja.hr

Vinkovački molitelj: Bolje biti klečavac, nego kmečavac! Molitva smeta samo Zlu…

I ove prve subote u mjesecu, kao i svih prethodnih od listopada prošle godine, u vinkovačkom gradskom parku, kod spomenika Presvetog Trojstva, zatekli smo istovjetan prizor. Tridesetak Vinkovčana sklopljenih ruku u tihoj molitvi krunice, javlja vinkulja.hr.

– Sastajemo se već više od godinu dana. Naša nakana je zapravo naknada za sve uvrede koje se nanose Bezgrješnom Srcu Marijinu – otkriva nam Ivan Ćaleta, jedan od molitelja.

Isprva su se nakane molitelja odnosile na domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda, ali i za muškarce; da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru. No…

 – Prije mjesec dana bili smo u Međugorju na duhovnoj obnovi svih muškaraca koji mole na javnim prostorima i ondje smo dobili nadahnuće da molimo dragoj Gospi na njezine nakane. Jer, ona bolje zna što nama treba od nas samih. Naime, mi često molimo ono što nam je i štetno, i što nam ne treba.

Molili su vinkovački molitelji i za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu, za svete, autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja, za duše u čistilištu i za osobne nakane…

 – I dalje smatram da su to dobre nakane, ali prepustit ćemo dragoj Gospi da ona sama izmoli ono što je nama potrebno. I kad nam je potrebno. Oni koji su vjernici, njih to ne bi trebalo smetati, jer bi to trebali znati. I u skladu s tim živjeti. A nevjernicima se čudim, jer ispada da i oni vjeruju kako će se to za što mi molimo doista i dogoditi, iako im to ne odgovara.

Postoje oni koji se pitaju; zašto ne molite u crkvi?

– Pa, molimo i u crkvi. Prije današnje krunice služila se sveta misa u crkvi svetih Euzebija i Poliona na koju su svi pozvani. I kojoj smo nazočili. Jedna vrsta molitve ne isključuje drugu. One se samo nadopunjuju. Tako molimo i u obitelji, u crkvi, ali i na javnom prostoru. I ne mislimo da ga time uzurpiramo. Kome to može smetati u većinski katoličkoj državi poput Hrvatske? Može smetati samo Zlu. Kome smeta Hare Krishna? Svjedoci smo i da muslimani klanjaju usred Zagreba u pola bijela dana. Tko se bunio? Nitko. Pa i ne treba. Ponavljam, molitva nas katolika smeta samo Zlu.

Ćaleta napominje kako njihova molitva usred Vinkovaca nema veze s propagandom…

 – Baš nikakve. Postavit ću protupitanje; zašto se Tijelovske procesije odvijaju u javnom prostoru? Ili Gospine procesije? Ili Križni putovi? Procesija svetoga Vlaha prolazi kroz cijeli Dubrovnik. Dakle, tako se posvećuje javni prostor. To i mi činimo.

Smeta li vam kada vas nazivaju klečavcima?

– Meni osobno ne smeta. Jer, nisam ni čuo da me netko tako naziva. Samo Facebook bojna. Kojoj poručujem; bolje biti klečavac, nego kmečavac. Što uopće znači klečavac? To govore zlobni jezici koji nas ne mogu odvratiti od daljnje molitve.

I na kraju…

U ovom ovom današnjem vremenu u kojem živimo, vremenu katastrofa i ratova, može nam samo dragi Bog pomoći. To je naše mišljenje.