Župljani u strahu: Sotonisti napali svećenika u Zadru, od težih ga ozljeda spasio branitelj

Don Martin Jadreško, župnik crkve sv. Josipa (na slici dolje) na zadarskoj Plovaniji i policijski kapelan PU zadarske zadobio je lakše tjelesne ozlijede u sukobu s dvojicom Zadrana od 25 i 35 godina.

Incident se dogodio prije jutarnje nedjeljne mise, kada su vjernici prijavili don Martinu da su u crkvu upali sljedbenici okultnih sekti, navodno sotonisti, s okrenutim križevima na sebi, koji su prolijevali pivo unutar posvećenog prostora te ismijavali sakralne sadržaje, javlja Slobodna Dalmacija.

Don Martin je lakše ozlijeđen nakon što je htio fotografirati dvojicu počinitelja dok su sjedili u dvorištu crkve. Na njih su ga uputili vjernici koji su primijetili kako su ušli u crkveni prostor kroz sporedna vrata dok je don Martin zračio dvoranu. Bili su glasni, izrugivali su se vjerskim simbolima i prolijevali piće.

Kada ih je don Martin krenuo fotografirati mobitelom na klupi u dvorištu crkve, oni su se tome usprotivili i fizički nasrnuli na njega, a jedan od njih ga je i uhvatio za vrat. Kad mu je u pomoć priskočio susjed, inače umirovljeni branitelj, mladići su pobjegli. Uz pomoć župljana uhićeni su nekoliko sati kasnije.

- Ovaj čin obešćašćivanja crkvenog prostora koji je rezultirao i napadom nije učinjen iz koristoljublja, već iz mržnje prema Crkvi, a motiv svega je nesnošljivost prema vjeri – izjavio je don Martin, navodeći da je već dva puta prijavio policiji nepoznatog počinitelja za pisanje neprimjerenih grafita koji su se pojavili na zidovima župne crkve prije dva mjeseca.

Da je motiv napada mladića na don Martina nesnošljivost prema vjeri, smatraju i u Zadarskoj nadbiskupiji. U priopćenju tvrde da to potvrđuje i Facebook profil jednoga mladića kojega su, kako tvrde u priopćenju, upravo župljani otkrili i o tomu izvijestili župnika.

- Zadarska nadbiskupija oštro osuđuje blasfemično ponašanje u sakralnom prostoru crkve sv. Josipa na Plovaniji, koje je kulminiralo i fizičkim nasrtajem na župnika. To izaziva osudu i zgražanje. Nadamo se da će roditelji dotičnih mladića pomoći svojoj djeci da se odgovorno ponašaju, a tijela sigurnosti učiniti sve da ne bude takvih izgreda u našem gradu u Nadbiskupiji – navode u Zadarskoj nadbiskupiji.

Na Plovaniji pak navode da već neko vrijeme imaju problema s uvredljivim grafitima na crkvi, te se boje da bi baš njihov kvart zbog izgleda mladića, sudionika incidenta, mogao postati mjesto okupljanja sotonističkih skupina.

- Jedan od mladića na svom Facebooku otvoreno nosi križ naopako. Tu su i tetovaže koje upućuju na sotonizam, piercinzi, te općenito takav imidž. On ima tisuće sljedbenika, prijatelja, i sin je poznatog zadarskog nogometaša. Nakon incidenta i istraživanja mi mještani smo se okupili i krenuli u potragu za izgrednicima. Odmah smo nazvali i gradskog pročelnika za školstvo Josu Nekića, koji ovdje živi, i on nam je pomogao. Kad smo ih pronašli, jer žive blizu crkve, odvela ih je policija. Ne želimo da nam se to događa u kvartu – kažu župljani, navodeći da su spremni 24 sata dnevno štititi crkvenu imovinu.

- Ne želimo da naš kvart postane sjedište sotonista i bilo kakvih izgrednika. Imali smo sastanak, skupili smo se i dogovorili - pazit ćemo na crkvu koliko god bude trebalo – tvrde.

U zadarskoj policiji potvrdili su nam da su dvojica mladića na obradi, ali nisu mogli dati detaljnije informacije o samom događaju.

- Privedena su dvojica mladića koji se dovode u vezu s ovim događajem. Kriminalistička obrada je u tijeku, i tek kad utvrdimo sve okolnosti događaja moći ćemo reći nešto više - rekao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije.