U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 23. srpnja na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Ispovijest vjere naroda Božjega" bl. Pavla VI., a knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

Knjiga "Ispovijest vjere naroda Božjega" donosi sažeto i suvremeno obrazloženje vjerovanja, tj. temelja kršćanske vjere, koje je sastavio papa Pavao VI. Postavši papa za vrijeme Drugoga vatikanskog koncila u vrijeme velikih prilagodaba i promjena (kako u Crkvi, tako i u svijetu), papa Pavao VI. se našao suočen s golemom krizom vjere koja je potresala čitav svijet. "Sumnja, agnosticizam, sofizam, odbacivanje logike i metafizike itd., uznemiruju današnje duhove", rekao je Papa te istaknuo da se događa da se u "naporu da [se] istine vjere izraze na način pristupačniji govoru i mentalitetu našega vremena katkada popušta želji za lakšim uspjehom, prešućujući, ublažavajući ili mijenjajući određene 'teške dogme'".

Govoreći o stanju vjere i o tome kako je kod mnogih zbunjena i uznemirena svijest, Pavao VI. je istakao kao je potrebno da se s obzirom na vjerska pitanja, koja najvažnija i najteža životna pitanja, bilo potrebno u osnovnim točkama unijeti svjetlost i red. Upravo s tim ciljem obznanio je čuvenu "Ispovijest vjere naroda Božjega" koju nakladna kuća Verbum sada donosi u ovoj knjizi, sa sviješću da je u ovomu vremenu relativizma i vjerske ravnodušnosti jednako potrebna i aktualna  kao i u vrijeme kada je prvi put objavljena. Knjiga također sadrži i Papin govor na općoj audijenciji na temu vjere, a u drugomu dijelu knjige nalaze se misli Pavla VI. o vjeri sabrane iz njegovih govora i tekstova. Ova malena, ali dragocjena knjiga tako donosi siguran nauk Crkve koji će mnogima biti oslonac, ali i poticaj za bolje upoznavanje temelja vlastite vjere.

Bl. Pavao VI. (Giovanni Battista Montini) rođen je 1987. godine u  Italiji. Zaređen je za svećenika 1920. godine, 1954. postavljen je za nadbiskupa, a 1958. za kardinala. Za papu je izabran nakon smrti Ivana XXIII. 1963. godine, za vrijeme trajanja Drugoga vatikanskog koncila. On je prvi papa koji je odlazio u pastirske pohode izvan Europe. Za vrijeme papinske službe koju je obnašao sve do smrti 1978. izdao je mnoge važne dokumente poput enciklikâ Humanae vitae, Ecclesiam suam, Populorum progressio te Octogesima adveniens. Također, proglasio je prvu Godinu vjere na čijemu je završetku objavio čuvenu Ispovijest vjere naroda Božjega. Benedikt XVI. 2012. godine donio je dekret kojim se Pavlu VI. priznaju herojske krjeposti, a 19. listopada 2014. godine proglašen je blaženim. Spomendan mu je 26. rujna.Osmrtnice ba

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Molitva na početku došašća
29. Novembre 2020.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.