Što se događa kada netko ne obavlja svoj posao odgovorno, onako kako se od njega očekuje?

Otvara se prigoda grijehu. Čovjek može upasti u mnoštvo različitih grijeha. Ovdje (u Davidovu slučaju) grijeh je prekršaj bračne vjernosti. No, samo je slučajno grijeh bio baš taj. Mogao je to biti ineki drugi grijeh. Sili grijeha i nije najvažnije okojemu se konkretnome prekršaju radi. Njoj je važno da čovjeka zarobi. Uspije li to samo jednim prekršajem, već ima vlast nad njime. Naravno, što je više prekršaja, to je više niti koje žrtvu drže zarobljenom i vezanom. Kada čovjek nije pod grijehom, njegov je svakodnevni život uređen i uredan. Kada nas zahvati grijeh, više ne radimo ono što i inače, ili to radimo vrlo loše. To je gotovo pravilo u životu. Svatko to može opaziti na sebi. Čim nas zahvati zlo grijeha, nismo više u stanju neometano i uigrano obavljati svoje svakodnevne poslove. Pri tome grijeh ne mora biti vidljiv i javan. Za njega nitko ne mora znati. Međutim, na nama se vidi da svoj posao radimo loše. Za razliku od čovjeka koji nije dorastao poslu kojim se bavi jer ne vlada nužnim umjećem, čovjek pod grijehom vlada umijećem svoga poziva, ali ga obavlja loše.

Na primjer ako smo učitelji, zbog vlastitog grijeha možemo postati nervozni s učenicima. Umjesto da im otkrivamo prostor slobode kako bi lakše učili, dajemo im do znanja da su nesposobni. Time ujedno bježimo iod susreta sa svojim ropstvom grijehu. Kada im damo do znanja da su loši, krivi, nesposobni,onda se i ponašamo prema njima kao da su takvi. Svojim ponašanjem potvrđujemo da su doista takvi. A tada učenici inemaju izbora nego biti upravo onakvi kakvima smoih opisali,kakoih doživljavamo ikako se prema njima već odnosimo. Tako se krug zatvara. Sebe štitimo okrivljujući učenike, a oni svojim odgovorima potvrđuju našu procjenu. I tako se čini da je sve u redu. Jedino što nije uredu naš je posao učitelja. Obavljamo ga loše, ali to se više ne vidi. I nije da to ne vide samo drugi, da je to skriveno samo tuđim pogledima. Ni mi sami to ne vidimo jer nam je skriveno. Iza svega toga leži skrivena sila grijeha. Nevidljiva. Opsana. Ubojita. Preko nas se uhvatila za naš posao i one koji su u dodiru s njime.

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Za njih je najveća pandemija − Glad!
16. Aprile 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.