Post je usrdna i žarka molitva kojom se čovjek odricanjem, poniznošću priznaje grješnikom.

Post je bio i ostao najsigurnija pomoć da se čovjek oslobodi svih ovisnosti i svakoga robovanja i da nađe mir srca, mir svoje obitelji. Nemoguće je ustrajati na putu vjere, obraćenja i molitve bez posta. "Post ima jedan osobit učinak: posteći mi sve bolje osjećamo vlastitu istinu i istinu svih stvari.

Sve bolje čovjek razumije da nije sebi dostatan i da mu cijeli svijet ne može zadovoljiti najdublje čežnje njegova srca. Time se otvara put novom osjećaju i novom dubokom uvjerenju da covjek treba Boga. Stoga se ono prvo blaženstvo: Blaženi siromasni u duhu, njihovo je kraIjevstvo Božje, može prevesti: Blaženi koji osjećaju potrebu za Bogom. Čovjek, uvjeren da je sam sebi dostatan i da mu ništa više i ništa višega ne treba, nije "siromašan" pred Bogom, tj. živi u uvjerenju da Boga ne treba. I tu je problem molitve. Ali,posteći, pomalo se "razbija" to uvjerenje i čovjek postaje otvoreniji za molitvu, odnosno za susret s Bogom. Iz toga se može zaključiti da nam je post prijeko potreban kako bismo rasli u molitvi uopće, a posebice u molitvi srcem. Svakako se lakše posti ako se moli i moli ako se posti." Fra Slavko Barbarić: "Poruke Kraljice mira", str. 85.-86.).

Prije svega post nam pomaže suočiti se sa samim sobom. Sa svim svojim tamnim stranama: manama i nedostacima promašajima i grješnim prohtjevima. Sama spoznaja vlastitih mana već nas donekle čini poniznima i poniznijima. Post nas dakle vodi do spoznavanja vlastitih granica. Pomaže nam sebe prihvatiti onakvi kakvi jesmo da s pomoću Božjom sebe preobražavamo i oslobađamo, posvećujemo i usavršujemo .? Post je uskušano sredstvo u borbi za čistoću srca. Pomaže nam da uvijek živimo u Božjoj nazočnosti, tj. Osjećamo i iskusimo kako smo stalno povezani i sjedinjeni s Bogom. Čistoća srca veliki je dar i donosi najveći mir jer je naše srce uvijek usmjereno prema Bogu i stalno čezne za njim. Da bi naša molitva bila jaka i žarka, potrebno je postiti. Sam post je uvijek molitva. Dok postim, otvaram svoje srce i dušu Bogu.

Zapravo molim stojeći Bogu na raspolaganju da od mene čini sto hoće. Dok molim, postim od svega što me zarobljava i što me želi udaljiti od Boga. Ne zaboravimo da post pojačava molitvu, čini je dubljom i predanijom, poniznijom i jačom. Tada brže dobivamo ono što u određenom trenutku od Boga tražimo. Gospa nas stalno poziva na post i molitvu. Taj neumorni poziv ponavlja već dvadeset godina. Ona je rekla da postimo petkom i srijedom o kruhu i vodi. To bi bio idealni post. Jednom se do sita najesti kruha i napiti vode ili čaja, a dva puta, ujutro i navečer, nešto malo prezalogajiti (tj. jednu trećinu od onoga sto bismo normalno pojeli).

Gospa o postu

"Draga djeco, postite i molite srcem!" (20. rujna 1984.). Postiti srcem znači postiti s ljubavlju i radošću. Dragovoljno prikazati Bogu žrtvu odričući se nečega što mi je drago da bi mu pokazao svoju ljubav i vjernost, da bi pomogao svome bližnjemu, da bi bio ponizniji i strpljiviji.

"Draga djeco! Zahvaljujem vam na svim molitvama! Hvala va za sve žrtve!... Napose živite u postu, jer ćete postom postignut i uciniti mi radost da se ostvari čitav plan koji Bog planira ovdje u Međugorju“ (26. Rujna 1985.)

„Samo molitvom i postom može se zaustaviti rat!“ ( 24. Travnja 1992.).

Gospa često naglašava da je sotona jak i da želi pomrsiti i pomesti Božje planove- planove mira i ljubavi, radosti i spasenja.
Draga djeco! I danas vas pozivam na molitvu i post. Znate, draga djeco, da uz vašu pomoć mogu učiniti sve i prisiliti sotonu da ne navodi na zlo i da se udalji od ovoga mjesta. Sotona vreba svakoga pojedinca. Napose želi u svakodnevnim stvarima unositi pomutnju u svakome od vas. Zato vas, draga djeco, pozivam da vaš dan bude samo molitva i predanje Bogu" (4. Rujna 1986.).

"Draga djeco, sve vas pozivam da postite i molite još jače. Pozivam vas na odricanje za devet dana, tako da se s vašom pomoći ostvari sve što ja želim ostvariti preko tajna koje sam započela u Fatimi. Zovem vas, draga djeco, da shvatite važnost moga dolaska i ozbiljnost stanja. Želim spasiti sve duše i
prikazati ih Bogu. Zato molimo da bi se ostvarilo u potpunosti sve što sam započela." (25. kolovoza 1991.).

"Draga djeco! Danas vas pozivam da obnovite molitvu i post s još većim zanosom, sve dok vam molitva ne postane radost. Dječice, tko moli, ne boji se budućnosti, a tko posti, ne boji se zla. Ponavljam vam još jedanput: samo se molitvom i postom i ratovi mogu zaustaviti, ratovi vaše nevjere i straha za budućnost. S vama sam i poučavam vas, dječice: U Bogu je mir i nada vaša. Zato, približite se Bogu i stavite ga na prvo mijesto u vašemu životu. (25. sijecnja 2001.).

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Evanđelje dana, 18.5.2021.
17. Maggio 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.