Tomislav Ivčić - Sjećanje na čovjeka koji je Međugorju podario najljepšu pjesmu

Danas se navršava 31. godina od tragične smrti jednoga od najvećih hrvatskih glazbenika Tomislava Ivčića.

Rođeni Zadranin, postao je jedan od poznatih hrvatskih pjevača i skladatelja svog vremena, zahvaljujući i brojnim nastupima na festivalima zabavne glazbe 1970-ih godina. Tijekom glazbene karijere proslavio se brojnim uspješnicama, uglavnom inspiriranim dalmatinskim folklorom, ali i obradom poznatih talijanskih canzona.

U svojoj je bogatoj pjevačkoj i skladateljskoj karijeri napisao preko 200 pjesama i tekstova te snimio 23 albuma koji su prodani u 2,5 milijuna primjeraka. Među najpoznatijim pjesmama su: "Otrov s tvojih usana", "Kalelarga", "Stop The War In Croatia" i "Večeras je naša fešta". Zajedno s Mladenom Grdovićem nastupa kao "Duo Pegla". "Duo Pegla" izdaje kazetu koja se prodaje u rekordnih četristo tisuća primjeraka.

Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj, Ivčić je skladao i otpjevao pjesmu na engleskom jeziku "Stop the War in Croatia". 1990. godine postaje članom Hrvatske demokratske zajednice, za koju se u veljači 1993. i kandidira za zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru koje na izborima i osvaja. Nekoliko tjedana prije stupanja na navedenu dužnost i kratko nakon intervjua u tjedniku "Globus", pogiba u prometnoj nesreći u Zagrebu u kojoj je poginulo još troje ljudi. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Jedan od većih uspjeha svakako je njegova pjesma "Večeras je naša fešta", koja je postala svojevrsna himna Dalmacije i često se izvodi i pjeva na feštama, ali i prilikom proslavljanja pobjeda i priznanja dalmatinskih sportaša i sportskih klubova. Zadranima je posebno poznata Ivčićeva pjesma Kalelarga - pjesma kojom je opjevao zadarsku glavnu ulicu. Tomislav Ivčić napisao je i jednu od najljepših pjesama o Međugorju pod nazivom "Ovo je pjesma Međugorja".