Sadržaj s oznakom: Dogodilo se na današnji dan

Papa je u Fatimi, na proslavi 100. obljetnice fatimskih ukazanja 13.5.2017., predvodio obred kanonizacije dvoje djece pastira: Franje i Jacinte Marto te je i predslavio svetu misu.

Alojzije Stepinac peto je od osmero djece u pobožnoj i radišnoj obitelji Josipa i Barbare r. Penić.

Rođen je 19. svibnja 1874. godine u Šiljevištima, župa Klobuk kod Ljubuškog u pobožnoj hrvatskoj obitelji s devetero djece.

Uskrsno jutro 1991. godine bilo je izrazito maglovito.

Na današnji dan nakon dvodnevne konklave u Vatikanu argentinski kardinal Jorge Mario Kardinal Bergoglio SJ, papinskim imenom Franjo, izabran za novog papu.

Sveti Josipe,

Danas se navršava 30. godina od tragične smrti jednoga od najvećih hrvatskih glazbenika Tomislava Ivčića.

Fra Janko Bubalo (31. siječnja 1913. - 27. veljače, 1997), član Hercegovačke franjevačke provincije i književnik.

Sretnička tragedija, događaj u kojem su izgorjeli svatovi Ivana Rozića nadaleko je tragično poznati događaj, dogodila se na današnji dan.

Dana 26. siječnja 1972. nad Čehoslovačkom se srušio zrakoplov JAT-a u kojem su svi putnici i članovi posade poginuli, osim stjuardese Vesne Vulović, koja je bila u “repu aviona”.

Nakon kratke bolesti na današnji dan 2015. godine u zadarskoj bolnici u 75. godini umro dugodogišnji suradnik Radiopostaje MIR Međugorje, profesor Marko Vasilj.

Za vrijeme rata, 1941., u samostanu Marijin dom na Palama živjele su poglavarica s. M. Jula Ivanišević (Hrvatica, 48 g.), s. M. Berchmana Leidenix (Austrijanka, 76 g.), s. M. Krizina Bojanc (Slovenka, 56 g.), s. M. Antonija Fabjan (Slovenka, 34 g.) i s. M. Bernadeta Banja (Mađarica iz Hrvatske, 29 g.).

Divne su bazilike nad grobovima apostolskih prvaka, bazilike od kojih zastaje dah, a svaki dolazak na njihov grob potvrda su i ispovijedanje naše vjere.

Bio je listopad 1944. Fra Križan Galić, umirovljeni starac, koji je nakon njemačke okupacije samostana na Humcu svoje staračke dane provodio u župnoj kući u Međugorju, ubijen je bombom koja je ubačena kroz prozor u prostoriju gdje je u tom trenutku boravio fra Križan.

Objavljeno u Duhovni kutak | 20.10.2022.

Otac Ante Gabrić

20. listopada 1988. god. umro je „misionar ljubavi” – sluga Božji otac Ante Gabrić, suradnik Majke Tereze, koji je veliki dio svog života proveo u Indiji, nesebično darujući svoju ljubav siromasima i dijeleći s njima svakodnevne životne tegobe.

Stranica 1 od 3