Bitka kod Lepanta i pobjeda Kraljice svete krunice

Na današnji dan 1571. godine savez kršćanskih naroda izvojevao je veliku pobjedu u pomorskoj bitci kod Lepanta protiv Otomanskog Carstva.

Dominikanski papa Pio V. pripisao je ovu pobjedu zagovoru Blažene Djevice Marije nakon što je imao viđenje o kršćankoj pobjedi kod Lepanta tijekom molitve krunice. Tako je u čast Božje intervencije u bitci kod Lepanta papa Pio V. proglasio blagdan Kraljice svete krunice kojoj je posvećena naša crkva i samostan na Borongaju u Zagrebu.

Uz proglašenje blagdana Kraljice svete krunice bulom Salvatoris Domini (5. ožujka 1572.), papa Pio V. je također bulom Consueverunt Romani Pontifices (17. rujna 1569.) i dao konačni oblik krunici koju do danas molimo. Ovaj Papa je, isto tako, ušao u povijest Crkve kao predani obnovitelj crkvene liturgije i školskog sustava: izdao je Rimski katekizam (1566.); uveo je u sjemeništa proučavanje Summa theologiae sv. Tome Akvinskog, kojega je proglasio i crkvenim učiteljem (1567.); obnovu bogoslužja utvrdio je izdanjem Brevijara (1568.) i Rimskog misala (1570.).

Papa Pio V. preminuo je u Rimu 1. svibnja 1572., a papa Klement X. uvrstio ga je 1. svibnja 1672. među blaženike, a papa Klement XI. ga je 22. svibnja 1712. kanonizirao. Njegovi se tjelesni ostaci štuju u Rimu, u bazilici Sv. Marije Velike.

studenti.dominikanci.hr