Graditelj porušenih zidova - 14. rujan rođendan fra Svetozara Kraljevića

Danas, 14. rujna prisjećamo se rođendana jednog franjevca koji je svojom dugom službom ovdje u Međugorju (od 1997. – 2013. godine) mogli bi reći, obilježio jedno cijelo razdoblje služenja i poslanja bilo međugorskim hodočasnicima, bilo župljanima, a ponajviše svojim predanim radom u Majčinom selu i zajednici Milosrdni Otac.

Fra Svetozar je rođen 14. rujna 1951. godine na Kočerinu u Hercegovini. U rodnom je mjestu završio pučku školu, a gimnaziju u Splitu. U Franjevački red stupio je 28. listopada 1972. Filozofsko-teološke znanosti pohađao je u Sarajevu, Zagrebu, Washingtonu, D.C. U Ameriku je stigao 16. lipnja 1975. Za svećenika je zaređen 3. rujna 1977. u Chicagu. Pastoralno je djelovao u West Allisu, Chicagu i New Yorku. U Domovinu se vratio 1983. godine. Napisao je više knjiga o Međugorju.

Godine 2015. iz tiska je izašla njegova posljednja knjiga „Hodočašće“ koja je zbirka eseja i propovjedi na poseban način inspirirana Međugorjem jer je o hodočašću, kako sam kaže, najviše učio od hodočasnika u Međugorju.

Druga stvar po kojoj je fra Svetozar ostao zapamćen s toplinom je njegova briga i pažljivost prema čovjeku u potrebi. Jedno konkretno prepoznavanje poteškoća i izlaženje u susret. Kao što sam kaže: „Apstraktno učenje i razmišljanje i u školi i u životu nikada mi nisu dobro išli. Život gledam u konkretnim stvarima i u konkretnim pričama. Bez priče ne može. Kod nas u selu gdje sam rođen, na sve strane nalaze se zidovi. Kad se jedan zid »sori«, ne može se tada teoretizirati. S pokojnim Ocem išao sam popravljati zid. Nekada ga je trebalo graditi sasvim iznova. Drugoga puta nije bilo.“

Više o razmišljanjima fra Svetozara pročitajte na  linku Fra Svetozar Kraljević: Život je hodočašće!