Dan sjećanja na bebe izgubljene tijekom trudnoće i neposredno nakon poroda

Na današnji dan, 15. listopada obilježava se Dan sjećanja na malene anđele.

Bebe preminule još u majčinom trbuhu ili nedugo nakon rođenja često budu zaboravljene od strane svih osim roditelja malih anđela. Ovaj međunarodni dan nastao je na inicijativu Lise Brown i Robyn Bear koje su osnovale organizaciju „15th October“.

Organizacija želi pomoći roditeljima djece anđela na način da se počne javno govoriti o boli koju prolaze i potaknuti ljude oko njih da im što više pomognu. Roditelj svoje dijete uvijek ima u mislima, pa i onda kada je ono na nebu. Iako oni o tome ne pričaju, već tuguju u tišini bol i žaljenje s godinama ne nestaje.

Prema podacima Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu - stopa perinatalnog mortaliteta za 2014. godinu iznosi 4.2 promila što je skoro za jedan promil više u odnosu na prošlu godinu. Prema tom statističkom podatku, gledajući europske zemlje, Hrvatska spada u zemlje s niskim perinatalnim mortalitetom. Smrtnost novorođenčadi veća je nego prošle godine, a najčešći zabilježeni uzroci su komplikacije u trudnoći, infekcije, kongenitalne malformacije i bolesti majke. Perinatalni mortalitet svakako je pokazatelj socijalno-gospodarskih prilika zemlje te organizacije i funkcioniranja zdravstvenog sustava.

Perinatalna dob obuhvaća djecu nakon 22. tjedna trudnoće do 7 dana starosti.

Potrebno je posvetiti barem jedan dan sjećanju na anđele koji su na nebo otišli prerano, ali koji su svejedno zauvijek ostavili neizbrisivi trag.