Nakon kratke bolesti jutros je u zadarskoj bolnici u 75. godini umro dugodogišnji suradnik Radiopostaje MIR Međugorje, profesor Marko Vasilj.

Rođen je 9. studenoga 1940. godine u Miletini u Međugorju. Hrvatski i njemački jezik i književnost diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru. Na mjestu novinara na Radio Zadru zaposlen je 1. ožujka 1971. godine. Svoj 30-to godišnji novinarski rad posvetio je uglavnom književnoj i dramskoj kritici. Njegove osebujne i britke kritike, način pisanja i izražavanja te posebna pozornost koju je posvećivao hrvatskom jeziku, činile su ga jedinstvenim u novinarskim krugovima njegove generacije. Od 1992. do 1997. godine profesor Marko Vasilj bio je i Glavni urednik Radio Zadra. Organizirao je i vodio Radio Zadar u najtežim ratnim trenucima. Surađivao je u Hrvatskom tjedniku, Narodnom listu, Večernjem listu, Glasu Slavonije, Slobodnoj Dalmaciji…Objavio je čitav niz književnih, likovnih i na stotine kazališnih kritika, promovirao, ocijenio, lektorirao i uredio desetke knjiga, napose mlađih ili manje poznatih autora.

Nakon umirovljenja 2001. godine, nastavio se i dalje aktivno baviti onim što je najviše volio - književnom kritikom, Tako je 2005. godine izdao knjigu "Kroz moje oko" - zbirku radova o suvremenim piscima zadarskog književnog kruga. Ostao je aktivan i u eteru. Na Radiopostaji Mir Međugorje od ožujka 2008. godine pa sve do svoje smrti uređivao je jednu od najslušanijih emisija jezičnih savjeta i hrvatskoga govora ''Govorimo hrvatski''. Među nama, njegovim kolegama, ostat će upamćen po svojoj eksplozivnoj, kovitlavoj, ali dobroćudnoj neposrednosti.

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Propovijed sv. Ivana Pavla II. u povodu proglašenja svetom svete Faustine Kowalske - 30. travnja 2000.
11. Aprile 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.