Papa Franjo se ponovno javno zauzeo za prava radnika. Ovoga puta riječ je bilo o ženama koje rade kao kuharice, spremačice ili jednostavno rečeno kućanice u mnogim ustanovama, pa tako i u onima gdje borave biskupi i svećenici.

U svojoj korizmenoj propovijedi u petak 16. veljače stao je u obranu kućanica te izravno upitao svećenike i druge prisutne vjernike: „Tretirate li ih kao osobe ili kao robove? Plaćate li ih pošteno? Jesu li one životinje koje pomažu kod kuće?“ Zauzeo se za njihovu dostojanstvenu plaću, osiguranje i pravo na odmor.

„Post je jedan od zadataka korizme“, podsjetio je Sveti Otac i nastavio, „Ako ne možete strogo postiti da osjetite glad do kosti, postite ponizno, ali istinski. Prorok Izaija ističe mnoge nedosljednosti u praksi: ne možete biti zauzeti samo vlastitim poslovima i novcem, jer post je odricanje; ne možete mučiti radnike i zahvaljivati Gospodinu da možete postiti. Pokoru, međutim, treba činiti u miru; ne možete s jedne strane razgovarati s Bogom, a s druge razgovarati s đavlom, jer to je nedosljedno.

Moramo se urediti, ali ozbiljno, s osmijehom, tako da se ne vidi da činimo pokoru. Postite da biste pomogli drugima, ali uvijek s osmijehom“, potaknuo je Papa i dodao, „Post se sastoji i od poniženja, a ono se ostvaruje misleći na vlastite grijehe i moleći Gospodina za oproštenje. Ali ako se sazna za taj grijeh koji sam učinio, ako dođe u novine, kakva bi to bila sramota! Sramite se takvog razmišljanja“, rekao je Sveti Otac i pozvao na odbacivanje nepravednih okova.

„Post koji Gospodin želi, kako kaže prvo čitanje liturgije znači, podijeliti kruh s gladnima, uvesti u kuću siromahe i beskućnike, obući gole, ne zanemariti svoje roditelje. Danas se raspravlja o tome da li da damo krov onima koji ga traže ili ne“, primijetio je Sveti Otac i potaknuo, „činite pokoru tijekom korizme tako da osjetite glad; više molite i pitajte se kako se ponašate prema drugima?

Pomaže li moj post drugima? Ako ne pomaže, nije dosljedan i vodi me u dvostruki život. Glumim da sam kršćanin, pravednik, kao farizeji i saduceji. Ali unutra to nisam. Traži ponizno milost dosljednosti. Ako ne mogu nešto učiniti, neću činiti“, naglasio je papa Franjo i zaključio, „Nemoj činiti stvari nedosljedno. Čini samo ono što možeš činiti, ali dosljedno i kršćanski.“

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Župne obavijesti i molitveni program u Međugorju
13. Giugno 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.