Papa Franjo je prekjučer popodne pozdravio sudionike konferencije „Sport u službi čovječanstva – Prva globalna konferencija o sportu i vjeri“, koja se održava ovog tjedna u Vatikanu.

Konferenciju organiziraju Papinsko vijeće za kulturu, Ujedinjeni narodi i Međunarodni olimpijski odbor. Dodajmo kako su na susretu s Papom bili i Ban Ki-Moon, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, te Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora.

„Sport je ljudska aktivnost od velike vrijednosti, sposoban obogatiti ljudske živote; njime se bave muškarci i žene svih nacija, etničkih skupina i vjeroispovijesti“, poručio je papa Franjo. „Naše vjerske tradicije dijele obvezu osigurati poštivanje dostojanstva svake ljudske osobe“, kazao je te nastavio: „Dobro je znati kako su svjetske sportske institucije k srcu primile vrijednost uključivosti. Paraolimpijski pokret kao i druga slična sportska udruženja su odigrali ključnu ulogu u pomaganju javnosti da prepozna te se divi izvanrednim postignućima sportaša s drukčijim sposobnostima i mogućnostima.“

Papa je također htio istaknuti zadaću i izazov za sudionike susreta. „Izazov je održati iskrenost sporta, čuvati ga od manipulacija i komercijalne zloporabe“, rekao je Sveti Otac te nastavio: „Za sport i čovječanstvo bi bilo tužno kad ljudi ne bi mogli vjerovati u istinitost sportskih rezultata; ili kad bi cinizam i razočaranje ugušili entuzijazam ili radosno bezinteresno sudjelovanje. U sportu – kao i u životu – ostvarivanje rezultata je važno, ali igrati dobro i pošteno je važnije!“, zaključio je papa Franjo.

Olimpijsko geslo Citius, Altius, Fortius (Brže, više, jače) poziv je na razvijanje talenata koje nam je Bog podario, rekao je Papa. Ističući kako nas uspjesi sportaša ispunjavaju zadovoljstvom i radošću, premda se sami i ne natječemo, podsjetio je da sport nije samo pridržan sportašima koji postižu velike rezultate, "već svima omogućuje da poboljšaju zdravlje, uče skupnom radu, biti zajedno, ali i znati gubiti." Pozvao je sportska društva, obrazovne i socijalne ustanove i vjerske zajednice da svi zajedno daju doprinos kako bi djeca imala u primjerenim okvirima pristup sportu.

Okupljenima Papa je zahvalio za trud koji ulažu u suzbijanje svih oblika korupcije i manipulacije. U tom je kontekstu spomenuo kampanju UN-a u borbi protiv korupcije na svim područjima ljudskoga djelovanja. I mi, predstavnici različitih vjerskih zajednica, želimo dati naš doprinos. Katolička Crkva prisutna je u svijetu sporta kako bi unijela radost evanđelja, što uključuje i bezprigovornu ljubav za sve ljude, zaključio je Papa, te poželio uspješan i plodonosan rad skupa.

U predprogramu u dvorani Pavla VI. demonstrirano je više sportova u čemu su sudjelovali i sudionici ovogodišnje Olimpijade, kao i sportaši invalidi. Neki od njih izrekli su i svjedočanstva.

 

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Evanđelje dana, 26.2.2021.
26. Febbraio 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.