FRANJEVAČKI PODMLADAK

Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM zadnjih dana ima razloga za radost. Bogatija je za 4 nova mlada svećenika, šestorica braće položila je svoje prve privremene zavjete, a desetorica novih postulanata će ući u novicijat. O svemu ovome detaljnije pročitajte u nastavku:

DESETORICA BRAĆE ULAZE U NOVICIJAT

U crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru u subotu, 11. 7. 2020. u 18 sati, u tzv. OBREDU OBLAČENJA, desetorica postulanata obući će redovničko odijelo i stupiti u novicijat. Preporučamo ih vaše molitve!

ŠESTORICA BRAĆE POLOŽILA PRVE PRIVREMENE ZAVJETE

Nakon završene godine novicijata, u subotu 4. srpnja 2020. pod večernjom svetom misom u 19 sati u novoj crkvi na Humcu, položili su prve privremene redovničke zavjete sljedeća mlada braća: fra Mladen Dragićević iz župe sv. Ante – Humac, fra Marinko Filipović iz župe sv. Franje – Posuški Gradac, fra Mario Kvesić iz župe sv. Franje – Rasno, fra Jakov Jure Nikolić iz HKM Zürich, fra Ante Radoš iz župe Uznesenja BDM – Seonica i fra Danijel Sentić iz župe Uznesenja BDM – Gradac kod Neuma.

Misno slavlje predvodio je provincijal fra Miljenko Šteko, u koncelebraciji s meštrom novaka fra Stankom Mabićem, gvardijanom fra Darijem Dodigom, župnicima zavjetovanika i još dvadesetak svećenika. Uz prve privremene zavjete su pojedini bogoslovi produžili svoje privremene zavjete. Provincijal se obratio prigodnim riječima zavjetovanicima. Nakon propovijedi uslijedio je obred zavjetovanja.

ČETVORICA BRAĆE ZAREĐENA ZA SVEĆENIKE

U utorak, 30. lipnja 2020., pod svetom misom u 18,00 sati u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren zaredio je za svećenike fra Zlatka Ćorića, fra Renata Galića, fra Stipu Rotima i fra Lovru Šimića.

Uz biskupa suslavili su provincijal fra Miljenko Šteko, gvardijan fra Danko Perutina, župnici rodnih župa novoređenika i pedesetak svećenika. Crkva je bila ispunjena rodbinom i vjernicima koji su prisustvom i molitvom podržali novoređenike. Sv. misu svojim pjevanjem uzveličao je župni zbor. U liturgijskoj asistenciji bili su naši bogoslovi, novaci i postulanti.

Biskup Marko u svojoj homiliji pozvao je novoređenike na blizinu s Isusom koji ih je pozvao: „Poziv koji Isus upućuje onome kome hoće kaže: 'Slijedi me!' jest u isto vrijeme zahtjevan i uzvišen. Isus ih poziva da budu njegovi prijatelji, da slušaju izbliza njegovu riječ i žive s njim; uči ih potpunom predanju Bogu i širenju Kraljevstva prema zakonu evanđelja, unatoč svim olujama. Dao im je iskusiti bratstvo, koje se rađa iz te potpune otvorenosti za Boga i koje je prepoznatljivi znak Isusove zajednice: 'Po ovom će svi znati da ste moji učenici; ako budete imali ljubavi jedni za druge'“ Na kraju svoje homilije ohrabrio je novoređenike na ustrajnost u teškoćama: „Draga braćo, kad vam se učini da kušnja nadilazi vaše snage, sjetite se onoga što evanđelist kaže o Isusu: 'A kad je bio u smrtnoj muci, usrdnije se moljaše' pa i sami poput apostola na olujnom moru zavapite: Gospodine, spasi, pogibosmo!'“

Pri kraju obreda ređeniku, novozaređenima, njihovim obiteljima i puku obratio se provincijal fra Miljenko Šteko. On se osvrnuo i na dvaput spomenutu činjenicu u homiliji predsjedatelja o pobijenoj braći na Širokome Brijegu, te kazao: „Crkveni pisac iz prvih stoljeća Crkve, Tertulijan, napisao je da je krv mučenika sjeme novih kršćana. Ako je krv jednih kršćana sjeme novih kršćana, onda je i zemlja natopljena krvlju mnoge naše braće pogodno tlo da na njemu Bog snažnije progovori, pa i po novim zvanjima. Vjerujem da je i u ovome ređenju vidljiv taj govor.“ Na kraju je gvardijan fra Danko Perutina zahvalio svima i pozvao na bratsko druženje u klaustar franjevačkog samostana.

Osmrtnice ba

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Jedina BH. dominikanska župa proslavila blagdan Sv. Dominika
10. Agosto 2020.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.