Noć vještica je ‘opasna’, rekao je papa Benedikt XVI u miru, oštro kritizirajući ovaj ‘anti-kršćanski’ festival.

Još 2009. godine Vatikan je odlučio stati na kraj rastućoj popularnosti Noći vještica, označivši to slavljenje antikršćanskim i opasnim.

Ova osuda je kritika katoličkih biskupa, koji su tada pozvali roditelje da ne dopuštaju djeci maskiranje u zle duhove.

Vatikan je tada progovorio uoči večernjeg obreda, koji se događa u noći prije velikog katoličkog spomendana Svih Svetih.

Noć vještica je uvelike sekularna proslava koja svoje korijene ima u drevnom ritualu kojim se označavao početak ‘tamnije polovice godine’.
U članku Opasne poruke Noći vještica, službeni vatikanski list L’osservatore Romano citirao je stručnjaka za liturgiku Joana Mariu Canalsa : „Ispod površine proslave Noći vještica nalazi se okultizam i apsolutno je antikršćanska“. Canals je pozvao roditelje da „budu svjesni toga i pokušaju preusmjeriti značenje noći na korisnost i ljepotu umjesto straha i smrti“.

L’Osservatore je istaknuo crkvu u Alcali de Henares u Španjolskoj, u kojoj će se održati molitveno bdijenje u subotu navečer te ideju Pariške nadbiskupije da mladi umjesto maskiranja igraju tombolu na temu svetaca.

Sinoć se još jedna katolička skupina, ugledna Udruga pape Ivana XXIII., pridružila osudi, nazvavši je „velikim sotonskim ritualom“. U osudi su istaknuli: „ Apeliramo na cijelu Katoličku zajednicu da ne promovira ovo pribjegavanje jezivome i strašnom.“

„Svi roditelji koji cijene vrijednost života trebaju znati da je Noć vještica slavljenje Sotone, upakirano u proslave i igre djece i mladih.“

Katolička Crkva u Italiji godinama ne odobrava proslave Noći vještica. Aldo Bonaiuto, čelnik Udruge, upozorio je roditelje na opasnosti koje prijete djeci i naglasio kako Noć vještica „promovira kulturu smrti“.

˝Noć vještica vodi nove generacije prema mentalitetu ezoterične magije i napada svete i duhovne vrijednosti unošenjem okultne umjetnosti. Uz to, potiče konzumerizam i materijalizam.“, dodao je.

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Preminuo je profesor, akademik fra Serafin Hrkać
13. Aprile 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.