NAJTEŽA HUMANITARNA KRIZA U SVIJETU U Jemenu 11 milijuna djece u opasnosti

Okrutno nasilje koje je primoralo tisuće obitelji da napuste svoj dom, djeca uvojačena i poslana u borbe, bolnice i škole nepopravljivo uništene u bombardiranju, i nedostatni pristup vodi i hrani.

Sukob u Jemenu koji traje gotovo tri godine potpuno je oslabio tu zemlju, prouzročivši najtežu humanitarnu krizu u svijetu. Upozorili su na to Ujedinjeni narodi, s izjavom koju su zajednički objavili UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Svjetski prehrambeni program (WFP).

U opasnosti više od 11 milijuna djece

U dokumentu se posebice ističe da oko 75% pučanstva, među kojim je više od 11 milijuna djece, hitno treba zdravstvenu pomoć. Najmanje 60% jemenskoga stanovništva, pritisnutoga unutarnjim sukobom u kojemu su suprotstavljeni pobunjenici houthi i vojnici arapske koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, živi u prehrambenoj nesigurnosti, a 16 milijuna ljudi nema pristup pitkoj vodi i odgovarajućim higijenskim uvjetima.

Ujedinjeni narodi traže prekid sukobâ

Iako je posljednjih dana postignut mali napredak, s prvim komercijalnim uvozom goriva (koje osigurava pristup vodi i hitnom medicinskom liječenju), spomenute agencije Ujedinjenih naroda pozivaju sve ljude da ne zaborave dramatično stanje u Jemenu koje bi se moglo još pogoršati. Osim toga, pozivaju sukobljene strane da prekinu neprijateljstvo i odmah dopuste potpuni humanitarni pristup zemlji. Ako ne dobijemo veći pristup, i ako se ne prekine nasilje, cijena će u životima biti golema – istaknuto je u priopćenju.