5 savjeta kako moliti uz malu djecu

Uz malu djecu ne mora prestati osobni molitveni život majke. Dan nam zapravo pruža puno prilika za to. Otkrijmo kako drukčije moliti.

Dolazak ili ponovni dolazak djeteta mijenja puno u životu obitelji. Jedna od bitnih stvari koja se mijenja jest osobni molitveni život majke. Više nismo u mogućnosti uspješno i po planu provoditi molitvene odluke. Također nismo u mogućnosti (u mjeri kao prije) ići na molitvene susrete, na svetu Misu, klanjanje ili duhovne obnove. Ipak, dolazak novog života u naš život ne treba i ne smije nas udaljiti od Boga i molitve. U nastavku dijelimo nekoliko poticaja kako ostati aktivnom u molitvi uz svakodnevno služenje našim bebama i ostatku obitelji.

1. Blagoslivljati i strelovito moliti

Započnite dan znakom svetog križa. Iako ćete prvo htjeti u polusnu pohrliti djeci ili iskoristiti trenutke mira za par minuta u kupaonici, krenite s molitvom. Znak svetog križa je predivan početak dana, a možete ga napraviti i ako je prva vaša aktivnost u danu hranjenje novorođenčeta. Iskoristite nastavak dana za blagoslove i strelovite molitve. Zahvalite Bogu za svoje dijete dok ga hranite. Zahvaljujte za muža i njegove vrline dok mu kuhate jutarnju kavu ili ga ispraćate na posao. Slavite Boga zahvaljivanjem za sva dobročinstva dok pripremate doručak. U teškim trenucima poput umirivanja uplakane bebe, skidanja temperature ili slično, jednostavno govorite „Isuse, ja se uzdam u tebe“, „Isuse, smiluj mi se“… Pokušajte s jutarnjom molitvom blagoslovaili osmislite svoju jutarnju molitvu s kojom ćete započeti dan. Koju god ideju prigrlili, molitva neka vam bude prije svega.

2. Cjelodnevna molitva krunice i razmatranje

Uz malu djecu je jako teško odvojiti cjeloviti komad vremena, poput pola sata ili više za osobnu molitvu. Možemo pokušavati, kada djeca oblikuju svoju dnevnu rutinu, imati za sebe vrijeme ujutro ili navečer. Međutim, nećemo baš uvijek uspjeti jer su bebe nepredvidive, posebno u početku. Ipak, i dalje možemo moliti puno, ali u manjim koracima. Ako nismo u mogućnosti cijelu krunicu odjednom, možemo izmoliti jednu deseticu ujutro. Drugu deseticu dok peremo suđe, treću dok radimo nešto drugo… Tako kroz cijeli dan možemo biti u molitvi. I bolje je izmoliti barem jednu deseticu, nego niti jednu! A možda ćemo pak otkriti da možemo koristiti te male prilike za molitvu i izmoliti u konačnici puno više! Slično je i s Božjom riječi.

Netko je naučio na sabrano razmatranje u vremenu od 30 ili više minuta. Beba će nam teško dozvoliti takve trenutke mira i tišine. Zato pokušajmo s manjim koracima: 3 minute, 5 minuta, 10 minuta…Koliko nam je moguće. Poslije u danu se možda opet možemo vratiti razmatranju, a razmatrati možemo i dok radimo druge poslove u kući. No, pri tome je važno ne razočarati se kada nas neka situacija prekine, već jednostavno napraviti pauzu i kasnije se opet htjeti vratiti u molitvu.

3. Poslovi i dužnosti kao zagovornička molitva

Mnogi sveci govore o mogućnosti pretvaranja naših svakodnevnih dužnosti i poslova u molitvu. Jedna vrsna žena i majka ima pregršt prilika sve svoje napore ponuditi Gospodinu i time ostati u molitvi cijeli dan. Gospodin pri tome neće izostati umnožiti i oploditi sve naše napore.

4. Razgovarati s Gospodinom

I dok slažemo rublje, kuhamo ili se suočavamo s hrpom suđa kasno navečer, možemo iznutra razgovarati s Gospodinom. Običnim riječima, onakvi kakvi jesmo, u situaciji u kojoj jesmo – pronaći ćemo Božju prisutnost i ljubav. On je uvijek s nama.

5. Klanjanje kod kuće i duhovna pričest

Postoji barem nekoliko minuta kada svi ostali zaspu, ili pak prije nego se svi probude, kada možemo samo prebivati u Gospodinu. Možemo si priuštiti barem 5-10 minuta klanjati se križu, pred slikom milosrdnog Isusa ili na neki drugi način imati svoje vrijeme s Gospodinom. Ako već nismo u mogućnosti biti na euharistijskom klanjanju u crkvi, možemo to činiti u svojoj kući. Gospodin će nas sigurno na svoj način pohoditi. To će učiniti i ako nismo u mogućnosti često ići na svetu pričest. Neki sveci savjetuju, kada nismo u mogućnosti stvarno se pričestiti, to činiti u duhu – primati duhovnu pričest.
Dan nam zapravo pruža puno prilika za stalno podsjećanje na Božju ljubav i milosrđe, zar ne? Uz malu djecu ne moramo prestati moliti, već otkrijmo kako drukčije moliti. Otkrivajmo i na taj način kako smo ljubljene kćeri Božje i da sa svime što čini naš dan itekako možemo rasti u Njegovoj milosrdnoj ljubavi.

Sanja Dugančić / Žena vrsna

Označeno u