Brak - to mi ne treba!

U naletu inspiracije posegnula sam za Svetim Pismom.

Ne nadajući se otvorila sam nešto posebno: “Podnosite jedni druge u ljubavi; trudite se sačuvati jedinstvo Duha svezom mira!” (Ef 4, 2-3). Dakle ljubav, zajedništvo i u konačnici brak, ako ga još danas ima u onom pravom, istinskom, sakramentalnom obliku.

Većina u današnjem modernom i liberalnom svijetu o braku razmišlja vrlo negativno. Nema potrebe za brakom jer to je ionako samo papir, brak je zastario, dosadan je, živi dok možeš, budi slobodan. Usmjereni smo sebi i tome da nama bude dobro. Ljubav je predstavlja nešto otrcano, istrošeno, nešto što se danas često kupuje novcem. Egoizam zatvara naš pogled, tijelo darovano od Boga dajemo svakome, dok sebe na taj način prodajemo i dijelimo. Sliku ljubavi kao strpljive, ne zavidne, iskrene, potpune, ne sebične, sretnemo tako rijetko kao kada tražiš rijedak biser. Upoznajemo se putem društvenih mreža, putem slika i poruka. Sve se svodi na fizičko i bez karakterno, dajemo i nudimo samo obrise sebe, vanjski oklop bez nutrine. Ljubav je uvijek negdje po strani.

Bog je ljubav. Sama ljubav. Stvorio je muškarca i ženu na svoju sliku. Muškarca i ženu dakle, da postanu jedno. Stvorio da se daruju, da se ljube, da se množe. Da sjaj u oku poklone nekom drugom biću. I da sada sjaji za njega. Da si spreman sve ostaviti i poći. Ne znaš gdje ali ideš držeći Njega za ruku. Ovaj život je pustolovina, a upustiti se u brak sa Kristom u središtu najveća je pustolovina. Prihvati taj poziv, tu darovanu ljubav.

Ljubav je ljepota duha, mir srca i drhtaj ruke. Ljubav je slobodna. Postaje jedno kada se iskreno daruje. Darujući se drugome u sakramentu braka pod blagoslovom, jednom nogom stupamo u nebo. Osjećamo raj. Ne bojmo se svjedočiti ljubav. Svjedočiti čistoću.

Roditelji, ne bojte se mlade odgajati za ljepotu ljubavi, za čednost, za potpuno predanje. Brak je svetinja!

Mladiću, kada biraš osobu s kojom želiš hodati, razmišljaj dugoročno. U njoj traži majku svoje djece, poštuj je i ljubi sa svim njenim manama i vrlinama. Ona je kraljica. Priđi joj nježnošću. Njeno srce ne otvara se nasilu. Samo ti ga ona može otvoriti. Nemoj je iskoristiti.

Djevojko, uvijek traži muškarca koji će braniti tvoje dostojanstvo. Onoga kojim ćeš se ponositi. I on tobom.

U središte veze stavite Boga. Tada je brak doista sigurna luka i utočište. I ne bojte se braka! Gospodin ga je namijenio za nas. Od njega dolazi samo dobro. Brak je putokaz za nebo. Kao što je Krist ljubio Crkvu, ljubite jedni druge. Iskoristite svaki trenutak.

Prije ulaska u njega putem vaše veze polako prosipajte kamenčiće molitve, a iza sebe odbacujte egoizam. Dan po dan, korak po korak. Nema ljepše ljubavi nego kroz darivanje. Otvori se životu! Nema ljepšeg osjećaja nego gledati muškarca kako postaje otac. Moli za brak ljubavi! Odvaži se na brak! Za ljubav nas Gospodin stvori, stoga nju i živimo. Živimo za onoga s kim ćemo se smijati, s kim će se sati topiti kao led. Nije važan izgled, boja očiju, mišljenje drugih. Ni nule na bankovnom računu. Važno je željeti vidjeti njega kada ujutro ustaješ i nju kada navečer legneš na počinak. Sa svim njenim nedostatcima. Sa svim njegovim glupostima. Važna je slika u glavi u kojoj ste samo vas dvoje i vaša djeca. Gdje god i kako god. Važan je samo onaj osjećaj koji će te kada to zamisliš izbiti iz cipela do te mjere da se predaš do kraja. Ljubav neka doista bude iznad svega, jer ako imam sve blago svijeta, a ljubavi nemam, ništa sam.

Označeno u