Hod s Marijom

Mjesec kolovoz je u liturgijskoj godini uvijek poseban zbog dva velika Marijina blagdana: Gospe od Anđela koja je bila jučer (02.08), i Velike Gospe 15. kolovoza.

Zapravo, kroz cijelu godinu svaki je mjesec obilježen nekim Marijinim danima i njima se jako raduju vjernici marijanskog nadahnuća. U veljači je Gospa Lourdska, u ožujku Blagovijest, u svibnju Gospa Fatimska, u srpnju Gospa Karmelska, u rujnu Mala Gospa, u listopadu Gospa od Ružarija, u studenom Gospe od Zdravlja, u prosincu Bezgrješno Začeće. Siječanj počinje s blagdanom Marije Bogorodice, u lipnju bude pomični blagdan Srca Marijina, a jedino ostaje travanj kao mjesec bez Gospina blagdana. Svibanj i listopad su posebno posvećeni pobožnosti Presvetog Ružarija, a u kolovozu, čini se, događaju se najmasovnija hodočašća u svetišta za vrijeme Porcijunkule i Velike Gospe. Tko moli i razmatra krunicu i hodočasti u Gospina svetišta osjeća taj hod s Marijom kroz godinu kao suštinski, sudbinski dio vlastitog duhovnog života. Gospa od milosti, Majka Milosti, koja je proslavljena jučer, velika je nebeska titula Marijina, naročito omiljena među vjernicima, jer Bog preko Marije pokazuje da je smisao kristocentrične vjere ljubav i milosrđe.

Siromašan čovjek nije samo čovjek koji nema puno u materijalnom smislu. Siromašan čovjek je onaj koji puno i ne traži, koji je zadovoljan s onim što mu je uistinu potrebno, a nadasve je siromašan onaj koji je svjestan svoje grješnosti i ogoljenosti pred Božjim licem. Čovjek raskajana srca koji traži milost je siromah po duhu koji traži bogatstvo u Bogu, u Onome koji je bogat milosrđem i koji dijeli svoje darove. Često previđamo milosti koje nam Gospa posreduje. Ne vidimo njezine znakove pažnje, ne vidimo ona mala čuda koja se događaju jer ih prezremo ili ih primamo kiselo, nezadovoljno ako mislimo da nismo dobili ono što smo tražili. A ponekad je to naizgled malo, najava ili putokaz za ono veliko. Molitve Bog ne uslišava prema našim zamislima, ne na način kako bismo mi htjeli. Vjerujemo da On traži puteve koji su za nas najbolji, pa čak i kad su nam duboko neshvatljivi i nelogični našim ljudskim poimanjima.

Gospa odgaja one koji su Kristovi. Ona je Majka u najdubljem smislu te riječi. U to sam duboko uvjeren i zato se ne treba ustručavati moliti i otvarati svoje srce za suradnju s Duhom Svetim, za unutarnje pročišćenje i oslobađanje. Bog koji liječi i iscjeljuje, Bog je Abrahamov, Izakov i Jakovljev, Bog koji vlada eonima i vječnošću, Bog koji novoga čovjeka može podići iz pepela. Samo treba vjerovati! Vjera, vjera, vjera nam je tako potrebna, čista vjera posviještena kao dar milosti iz Marijinih ruku.

Više kolumni čitajte OVDJE

Označeno u