Kako naučiti pravilno moliti?

Kako bismo pravilno naučili moliti, potrebno je postati – biti jednostavan i ponizan poput djeteta.

Dijete je najveći Božji dar. Svi smo jednom bili djeca. Nama je starijima teško vladati se kao dijete. Što, zapravo, znači biti kao dijete? Dijete je otvoreno i iskreno, ponizno i spontano, zrači povjerenjem. Ono je radost roditeljima i svima koji s njime dođu u doticaj. Raduje se životu i svakom prijatelju. Živi u sadašnjosti. Zato što dijete svakoga

voli, svi vole dijete. Postati kao dijete znači biti iskren, otvoren, spontan. Radovati se što živim i imam Boga za Oca koji me neizmjerno voli. Svi smo djeca Oca nebeskoga. To znači prihvatiti ovo vrijeme kao dar Božji i sve ljude kao braću i sestre. Volja je Božja dopustiti Bogu da nas voli i učini radosnima i sretnima, kako bismo svaki trenutak pretvarali u trenutak spasenja za sebe i za druge.

Kao što dijete ima potpuno povjerenje u oca, majku, prijatelja, tako se i mi potpuno možemo prepustiti Bogu i imati neograničeno povjerenje u njega. On nas nikada ne će iznevjeriti. On je onaj u kome mi živimo i djelujemo. Postati kao dijete znači biti čvrsto uvjeren da me Bog neizmjerno voli i imati u njega neograničeno povjerenje. Biti mu uvijek otvoren, iskren i na svemu zahvalan.

Naš božanski Spasitelj to od nas očekuje. On je cijenio dječju jednostavnost, iskrenost i nesebičnu ljubav, stoga je rekao: „Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao mala djeca, doista nećete ući u kraljevstvo nebesko. Dakle: tko god se ponizi kao ovo dijete, taj je najveći u kraljevstvu nebeskome. Tko god primi poradi mene jedno ovakvo dijete, mene prima!“ (Mt 18, 3-5). Pokažimo se kao djeca i tako molimo. To će biti prava i iskrena molitva.

Označeno u