Sadržaj s oznakom: Kolumne

Objavljeno u Kolumne | 8.5.2022.

Mojim dvjema majkama

Predraga majko, hvala ti za sve, za sve što daruješ meni, što daruješ svijetu, što mi pokazuješ sve ono što znam.

Vrijeme u kojem živimo je zahtjevno, dani prolaze i tek uveče kada nađemo vrijeme za sebe, nutrina našeg bića (SRCE) poželi puno toga izreći, požaliti a nekad i prokrvariti.

Ne bojte se, otplovite na duboko i bacite mreže svoje, nema oluja na tom moru života koje Ona ne može smiriti i vaše mreže napuniti kako vjerom tako i blagoslovom da ćete sigurni stići na kopno nošeni svjetlosnim valovima milosrđa.

Objavljeno u Kolumne | 25.4.2022.

Tko je bio evanđelist Marko?

Je li doista nužno znati tko je bio sv. Marko da bismo bolje shvatili i razumjeli njegovo Evanđelje?

Neka nam je blagoslovljen uskrsni ponedjeljak! Blagdan je Uskrsa iza nas, ali je život ispred nas. Isusov uskrs smo proslavili, ali nam naš dolazi ususret.

Premnogo je među nama osuđenih ljudi.

Objavljeno u Kolumne | 11.4.2022.

Zašto smo u korizmi postili?

Korizma se primakla kraju i to me potaknulo na razmišljanje što smo u njoj činili i na koji smo način živjeli vjeru.

Majka zna, moli i šuti, ostaje u poniznosti jer samo je poniznost prepoznaje i samo je tišina čuje, samo je bol i trpljenje čini tako lijepom i nebeskom, samo je križ Sina Njenog čini tako uzvišenom.

Objavljeno u Kolumne | 3.4.2022.

Kakva ti je nedjelja?

Neki je svetac rekao: "Kršćanine, kakva ti je nedjelja, onakva će ti biti i vječnost."

Kada dođemo na sv. misu primjećujemo da se manji broj ljudi pričešćuje, a većina ostaje na svojim mjestima.

Često i puno razmišljam o sestram i braći u Kristu, koji zbog svojeg života u grijehu, ne mogu pristupiti sakramentu ispovijedi i svete pričesti.

Htio sam najprije napisati 'smije li Crkva šutjeti?', jer znam da ovdje Crkva ima ogromnu i nezamjenjivu odgovornost. No ne želim nikome predbacivati, pogotovo ne zvati nikoga na odgovornost (to nije u mojoj domeni; Bog je jedini sudac). Uostalom možda Crkva i govori? Da li adekvatno, primjereno situaciji i opasnosti? Ne znam. Ovdje samo mogu reći da 'ja ne čujem'. Slijedom toga prebacio sam se na sigurnije područje. Želeći imati mirnu savjest pitam sebe „Smijem li šutjeti?“ Očito ne. Toliko o naslovu.

Objavljeno u Blanka Klasić | 21.3.2022.

Proljetni blagoslov

Jednog je dana jedan slijepi čovjek sjedio na stepenicima jedne zgrade, sa šeširom blizu svojih stopala i jednim natpisom na kome je pisalo: “Slijep sam, molim vas pružite mi pomoć.”

Ako trebate da birate između viđenja mene i sv. mise, izaberite sv. misu jer za vrijeme mise moj Sin je s vama...

U nama susjednim državama (Italiji, Sloveniji, Austriji i Srbiji) već su na snazi „mjere” koje ograničavaju, ugrožavaju i ukidaju vjerske slobode. Istočni ili zrenjaninski scenarij je oduzimanje po kratkom postupku smještaja, posla i prihoda svećenicima koji nemaju COVID potvrdu

Zašto „demokracija“ nije nastala u srednjem vijeku? Zašto nije ni spomenuta u, recimo, Deklaraciji o neovisnosti, ili američkom ustavu? Zašto je trebalo čekati do druge polovice devetnaestog stoljeća da bude prihvaćena od političara, koji su je shvatili kao korisno sredstvo da dođu do vlasti; i zašto je trebalo čekati još nekoliko desetljeća, da postane sredstvo za borbu oko moći? Zašto je – tek otad – napredovala protiv svakog ustaljenog i klasično uređenog društvenog poretka?

Stranica 1 od 19