Klekni u podnožje križa, moli i ne brini!

Gledajući današnje mlade kako po strani ostavljaju ono duhovno, a brinu se oko financija, odjeće, izlazaka, tj materijalnih stvari, zapitam se: Što to čini današnje mlade različitima od onih prije 2000 godina, koji su s radošću primali Krista, sve ostavljali i hodili za Njim, i s Njim.

Krist nas jednako zove kao i onda, samo nas danas zaokupljaju ovozemaljske 'vrednote'. Kako Krist zove? Zove nas putem vjere, putem Biblije-svete riječi, nedjeljne mise. A mi ga ipak ne pronalazimo?!

Uostalom, najočitiji primjer Isusova zova je molitva. Svaki dan, svaki sat, minutu i sekundu mi imamo priliku za molitvu, za zahvalu, a vrlo rijetko to činimo. Isus nas je naučio najlješpu molitvu na svijetu - Oče naš, a mi ju molimo kao rutinu, a za cijelu molitvu izdvajamo dnevno ni pola sata. Molitva je stvorena za nas, nas malene, a ne za Boga. Jer, on je savršenstvo. Molitva ne mijenja Boga, ona mijenja mene, tebe, nas! Sveti Franjo nam jasno kaže: «Svaki dan odvoji pola sata za molitvu, osim ako imaš puno posla, onda u tom slučaju odvoji jedan sat». Govori nam o moći molitve, koja može zamijeniti svu ovozemaljsku brigu. Prema Katekizmu Katoličke Crkve molitva je: „Zanos srca, jednostavan pogled bačen prema nebu, usklik zahvalnosti i ljubavi u kušnji, kao i u radosti. Molitva je uzdignuće duše k Bogu ili traženje dobara od Boga“.

Što nas koči da budemo uzdignuti ka nebu, zanosna srca? Možda nas koči tehnologija? Skupa odjeća, obuća, mobiteli i jela koja jedemo bez da ih znamo i izgovoriti? Koči li nas umor od lažnih prijateljstava, lažnih interesa i koristi drugih ljudi? Koči li nas ta naša 'duhovna sljepoća' u tome da se saberemo, padnemo na koljena, istinski zavapimo Gospodinu da nas oslobodi od grijeha, od izopačenosti ovoga svijeta? Ovih dana je puno govora o fra Slavku Barbariću koji je za života žustro isticao značenje molitve. On kaže da je danas čovjek u velikoj opasnosti od duhovne smrti, i da nas jedino molitva od toga može spasiti. Molitva je uistinu hrana za našu dušu, i ne samo u teškim trenucima, nego i u radosnim, kad nam ništa ne fali. Ako molimo, ne moramo brinuti, ništa neće ići po našem planu, već ćemo biti sudionici Njegova plana. A ako smo u Njegovim rukama, na pravom smo mjestu. A to mjesto nam pripravlja molitva. Molitva je temelj vjere, jer, kakva je to vjera bez molitve? Bez predanja Bogu? U koga vjerujemo ako se tome svaki dan ne zahvalimo? U mnogim obiteljima danas se zaboravila vrijednost krunice, i mnoga djeca nemaju dodira s tim moćnim Božjim oružjem. Kako da se oni obrane kroz životne kušnje i napasti kad nemaju osnovu?

Molitva je preobražaj naše duše i srca, zato, mi kao Marijina dječica trebamo slijediti recept za molitvu, kojeg nam je dala Majka Terezija koja kaže:MOLITE VIŠE! To je jedini recept, drugoga nema. Ostavimo se ovozemaljskih briga. Pod križem našega Gospodina je najsigurnije. Zato, klekni u podnožje križa. Moli. I ne brini!

Označeno u