Koji su uvjeti da Bog usliši naše molitve?

Jasno nam je da je Bog uvijek spreman čuti našu molitvu.

I prije nego ga zamolimo on zna što nam treba. Sveto pismo nam to potvrđuje: "Zazovi me, i odazvat ću ti se i objavit ću ti velike i nedokučive tajne o kojim ništa ne znaš (Jer33J). veli Gospodin. "Molite i davat će vam se! Tražite, i nalazit ćete! Kucajte, i otvarat će vam se!" Jer svatko tko moli, prima, tko traži, nalazi, i tko kuca, otvara mu se!" (Mt, 7,7-8).

Zar je potrebno spominjati da je Bog svemoguć i sveznajuć. On sve zna i sve može. Njegovu moć ističe i sveti Pavao: "Bog svojom moći sto u nama djeluje može učiniti neizmjerno mnogo više nego možemo namoliti ili zamisliti" (Ef 3,20).

Da bi molitva bila uslišana, potrebno je ispuniti određene uvjete: Prije svega potrebno je imati čvrstu vjeru. "Što god u molitvi vjerujući zaištete, dobit ćete!" (Mt 21,22). Moramo vjerovati da Bog može učiniti sve ono što ga zamolimo. "Bez vjere je nemoguće svidjeti se Bogu; jer onaj koji hoće pristupiti Bogu mora povjerovati da postoji Bog i da nagrađuje one koji ga traže." (Hebr 11,6).

Potrebno je moliti čista srca. Toje vrlo važan uvjet. U stanju teškog grijeha Bog ne čuje našu molitvu, jer smo grijehom prekinuli milosnu vezu s njim. Isto tako nemamo nikakvih zasluga pred Bogom. Da bi Bog čuo našu molitvu, potrebno je ukloniti tu zapreku. Potrebno je savršeno pokajati se i iskreno svoje grijehe u ispovijedi priznati. I kad smo odlučili ubuduće čuvati se grijeha, Bog nam rado sve oprašta i tako vraća milost koju smo grijesima izgubili.

Potrebno je biti u zajedništvu s Bogom. Zajedništvo se očituje u traženju i vršenju volje Božje. Volja Božja je da dopustimo Duhu Svetome da nas on vodi i u nama izvede djelo spasenja. Isus kaze: "Ako ostanete u meni i ako moje riječi ostanu u vama, ištite što god hoćete i primit ćete!"(Iv 15,7).

Isus je u Getsemaniju molio: "Oče moj! Ako je zbilja moguće, neka me mine ovaj kalež! Ali neka ne bude moja, nego tvojavolja!" (Mt 26,39). Pouzdati se u Boga i moliti da se njegova volja izvrši s nama i onima za koje molimo najbolji je uvjet da Bog usliši našu molitvu. Da bi Bog uslišio našu molitvu, potrebno je Bogu biti zahvalan za sve. Bože, hvala ti za milost da te mogu moliti za ono što mi je potrebno. Ti znaš bolje od mene što je za moje dobro i vječno spasenje isto tako i moje braće i sestara. "Ne brinite se tjeskobno ni za što, već u svemu iznosite svoje zahtjeve Bogu prošnjom i molitvom sa zahvalnošću!" (Fil 1,6).

Potrebno je biti strpljiv. Kad nešto od Boga tražimo, mi želimo da nam to Bog odmah dadne. Uvijek zaboravljamo na to, da mi ne možemo znati što je u datom trenutku za nas bolje. Zato je potrebno biti strpljiv i prepustiti Bogu da on odluči kad će nam nešto darovati. Kad bi Bog ispunio sve naše
Prohtjeve i opravdane želje u trenutku kad ga zamolimo, vjerovatno bi bili razočarani. Mi smo, zapravo, vrlo ograničeni što se tiče budućnosti. I zato je bolje sve prepustiti Bogu.

Sve što tražimo, tražimo u Kristovo ime. "I što god zamolite u moje ime, učinit ću da se proslavi Otac u Sinu. Ako me što zamolite u moje Ime ja ću to učiniti!" (Iv 14,13-14). Uvijek u molitvi zahvaljujmo Bogu, slavimo ga i veličajmo, tražimo pravednost, ljubav, mir, tj. kraljevstvo Božje i slavu Božju, još bolje volju Božju. Tada ćemo od Boga sve dobiti što god tražimo. Bog nam, zapravo, ne može uskratiti ono što tražimo jer smo ispunili sve uvjete koje je on sam postavio.

Označeno u