Međugorje živi, živjet će i dalje!

Tko god je ovih vrućih ljetnih dana bio u Međugorju, primjerice na tradicionalnom 26. "Mladifestu", na kojem su sudjelovali deseci tisuća mladića i djevojaka iz cijelog svijeta, mogao je doživjeti samo ono što su protekle 34. godine rijeke hodočasnika iskusile u mjestu koje je postalo planetarno poznato zahvaljujući svjedočanstvu šestero vidjelaca da im se od 24. lipnja 1981. ukazuje Gospa.

Doživljaji milijuna vjernika koji su od početka međugorskih zbivanja pohodili ovo još uvijek od službene Crkve nepriznato Marijansko svetište, mogu se svesti u samo jednu riječ: Mir.

Upravo tu je riječ djeci koju je izabrala da prenose župi i svijetu njene poruke, tijekom prvih dana ukazanja na Podrbrdu Majka Božja istakla kao bitnu, predstavljajući se urbi et orbi kao Kraljica mira. Do mira se pod Gospinim plaštem u Međugorju dolazi obraćenjem, molitvom, postom... te osobito sakramentima euharistije i pomirenja. Župna crkva svetog Jakova i prostor oko nje postao je najveća svjetska ispovjedaonica, kako se nedavno o fenomenu Međugorja očitovao vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić. On je, među inima, član Međunarodne teološke komisije koja je proteklih godina istraživala zbivanja oko međugorskih ukazanja, na rad koje se osvrnuo i papa Frane i pohvalio ga kao dobar posao, kad je na povratku zrakoplovom u Rim nakon jednodnevnog pohoda Sarajevu 6. lipnja novinarima objavio da će se uskoro očitovati o Međugorju.

"Kongregacija za nauk vjere razmotrit će dokumentaciju o međugorskom fenomenu na redovnom sastanku ujesen i svoje će mišljenje predati papi Frani, koji će izreći konačni sud". Izjava je ovo koju je za internetski portal Katoličke crkve u Njemačkoj dao ovih dana kardinal Gerhard Ludwig Müller, pročelnik Kongregacije za nauk vjere. Müller je potvrdio ocjenu pape Bergoglia kako je međunarodna komisija koju je osnovao papa Benedikt XVI. 2010. godine pod vodstvom talijanskog kardinala Camilla Ruinija "temeljito ispitala cijelo pitanje".

Prošlo je, dakle, već 70 dana otkada su na temelju Papinog razgovora sa sedmom silom negdje na nebu iznad Jadranskoga mora, mediji počeli odbrojavati dane i sate do trenutka kad će Sveti Otac izreći svoj pravorijek o Međugorju. Neki su se "vatikanisti" potrudili i kako bi objavili ono što će tobože papa Frane potpisati kao odluku, naravno, negativnu o međugorskom fenomenu.

Proći će, zacijelo, još neko vrijeme dok poglavar Katoličke crkve ne kaže svoje mišljenje. I mislim da će se mnogi iznenaditi kad ga obznani. Kao što su mnogi s čuđenjem na nedavnome međunarodnome susretu "Mladifest" gledali kako i Severina sa svojim najmilijima pribiva liturgijskom slavlju i duhovnom programu koji se na vanjskom oltaru međugorske župne crkve odvijao pod geslom "Mir vama", istim onim koji je obilježio i posjet pape Frane Bosni i Hercegovini.
Gledah u noćnim viđenjima i gle, na oblacima nebeskim dolazi kao Sin čovječji. (Dan 7,13)