Mijenja li mene Uskrs ili ja mijenjam Uskrs?

Raspeta Ljubavi, molim te ne odustaj od mene, slabog, malenog i grešnog čovjeka.

Sva moja čovječnost ne može stati u cijenu Tvoje muke i smrti! Zato te molim da moje srce učiniš po srcu svome, jer, drugačije ostajem na razini ljudskosti s kojom život nije život!

Još jedna godina sjećanja na Tvoju neprocjenjivu ljubav zbog koje si pristao biti mučen i raspet, kako bi se nama otvorila vrata Raja za život vječni, a mi još uvijek zarobljeni Zemaljskim brigama. Još jedna godina spasa, a mi se brinemo što ćemo kupiti,pojesti, kako se odjenuti za ovaj Uskrs.

Kada ćemo i s kime izaći u grad, hoće li sve zabljesnuti na nama i oko nas. A što je s onim čovjekom unutar mene???

Uskrs nije u samoj riječi nego u čitavoj priči tesarova sina, koji je bio mučen samo zato jer je činio čudesa. Umirao svaku novu sekundu za mene i za tebe čovječe! A mi smo još na onom izvanjskom,''modernom'',''popularnom'' Uskrsu!

Nekada me bude stid za koga je odlučio umrijeti!

Ne osuđujem te, svi smo isti, u nijansama je razlika, samo ta: koliko se odlučim predati, kako bi On mogao ODGAJATI to krhko stvorenje! Bolna je činjenica ne htjeti mu služiti ili još gore vjerovati da uopće ne postoji. No, pokušaj sa mnom proći u duhu VELIKI TJEDAN i dobiti odgovor na pitanje: ''JE LI MENE MIJENJA USKRS ILI JA MIJENJAM USKRS ''?

Zatvori svoje oči i u duhu zamisli da se sve događa ovdje i sada kao prije 2 000 god. Zapravo se i događa ali ne fizički. Osjetit ćeš duhom! Pozovi našeg Kralja u svoje srce, iskrenim vapajem.

Sada si osvijesti činjenicu da je živio srcem, činio čudesa, divili Mu se isti oni koji su Ga poslali u smrt! Usporedi to sa svojom svakodnevnicom, sitnim ili krupnim životnim problemima. Isti ljudi su bili uz tebe kada su imali koristi od tebe i poslije te više ne trebaju. Naravno, jer im je srce nastrojeno zemaljski. Srcem osluškuj Njegov život, propovijedanje, čudesa i dođi do posljednje večere,kad Isus naviješta svoju smrt. Znao je što će sve proći, ljudskost se boji ali Nebesko u Njemu pobjeđuje.

Koliko puta se učinilo da Ga nema, da se ne isplati boriti, ići pravim putem, ali, neizbježno je biti kušan, osjetiti ono što je On, pa nastaviti dalje.

Proživi i Maslinsku goru, Njegovu molitvu i duhovnu bitku. Kada je napasnik htio nadvladati Bogočovjeka u čovjeku, ali, nepobjediva je snaga Gospodnja! Vidiš li svoje životne trenutke u svome Maslinskom vrtu? Probleme koji te stišću, sumnje koje te napadaju, strahovi koji te paraliziraju, pitanja koja ti vjeru kolebaju.

Ako i pomisliš da se iz njih možeš izvući sam, past ćeš!
Prođi ih s Njim i s osmijehom ćeš nositi svoj Križ!
Pogledaj Ga u oči i kreni do Pilata!

Oh, koliko je silna ljubav našega Gospodina Isusa Krista, kada je u tolikoj ljubavi primio osudu.

Tko je naš Pilat? Kome smo mi Pilat? Je li zaboravljamo da ne smijemo suditi, a da osudu u ljubavi trebamo prihvatiti?

Da, i ja to znam u teoriji ali je tako teško živjeti. Ali, s Kristom uspijevamo! Sada svojim dubinama osjeti svaki udarac, bodlje trnove krune, napuknuto srce Majke Marije dok je sve to gledala. Možda i sada tvoje srce krvari od života, možda tvoj život tone, ali, molim te zaustavi se. Podaj kormilo svome Kormilaru! On tvoje muke pretvara u blagoslov, tvoje Križeve u nagrade, tvoje padove u bogatstvo osobnosti.

U tom razmišljanju kreni s Njim na Golgotu. Proživi svaku postaju, padove, poglede, Šimuna, Veroniku, Majku Mariju, Jeruzalemske žene, proboden bok, riječi-''Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio''. Proživi ih u duhu i zamisli da sve to prolaziš ti. Osjeti kako Te grli i napaćenim pogledom ljubi tvoje srce.

Živ je On! Živ je svojim životom u duhu, ali, nevidljivo tijelo nam ne smije smanjiti vjeru. Proživi ovo s Njim pa ćeš znati je li tebe mijenja život ili ti njega, je li tebe mijenja Uskrs ili ti mijenjaš Uskrs? Osjeti Njegove zadnje otkucaje srca, poljuljanu Zemlju, prokrvavljeno srce majčino, vjernost Ivanovu. Zaplači s Njim. Posljednjim pogledom isprati kraj, jer, rođen si za Vječnost, predivni čovječe! Naš Kralj pobjeđuje smrt u sebi i u nama! Vjeruj srcem!

Ne možemo živjeti u tijelu, a biti od tijela. Jer,duh žudi za Nebeskim ali je tijelo slabo!

Jedino s Gospodinom možemo proživljavati svoje Kalvarije, samo s Gospodinom možemo jačati duh koji radi protiv tijela a tijelo protiv duha!

Samo s Gospodinom možemo umirati i iznova se rađati!
Samo s Njim možemo živjeti ovaj teški život u lakoći!
Samo s Raspetom Ljubavi možemo imati vjeru koja premješta planine.

Jer,ako je stvorio Nebo i Zemlju,šta je Njemu učiniti čudesa u Tvome životu?
Samo Mu upravi svoj pogled, svoje srce, ma u kojem god stanju tvoj duh bio, Njemu si dragocjen i potreban.

Molim te učini to, još ove Korizme,kako bi Njegovim Uskrsnućem započelo tvoje Uskrsnuće!

Ne boj se, Krist te ljubi!

Ti si Božje remek djelo!

Označeno u