Na ovakvim mjestima raste čovjekova vjera

Što ih privlači? Što ih toliko oduševljava da se mnogi ponovno i ponovno vraćaju?

Što to oni pripovijedaju kada se vrate svojim domovima da stalno novi i novi dolaze u međugorski krš, u crkvu koja sigurno nije najljepša na svijetu, na Brdo ukazanja koje se ničim ne razlikuje od susjednih hercegovačkih brežuljaka, na Križevac kojim dominira posve obični veliki betonski križ; zašto se okupljaju oko neobičnoga brončanog lika Uskrslog iza župne crkve, zašto toliki redovi pred ispovjedaonicama i pred svećenicima na slobodnom prostoru pokraj crkve u čekanju ispovijedi - a to mogu i bez čekanja obaviti i u svojim župama?Zašto su svi tako smireni, tako radosni?

Biskup Sebastian Thekethecheril iz Vijayapurama u Indiji posve je jasan: Kažem da je ovo najdivnije mjesto zato što se ovdje ukazala Naša Gospa. Međugorje je poziv na produbljivanje duhovnosti - govori urednik vjerskog programa irske televizije RTE o. Dermod McCarthy. Našao sam čak i više od onog što sam pretpostavljao - izjavljuje mons. Savino BernardoM. Cazzaro Bertollo, nadbiskup u miru nadbiskupije Puerto Montt (Čile). Jedan od danas najpoznatijih svjetskih tenora, José Carreras, kaže: Želim se opet vratiti u Međugorje. Na ovakvim mjestima raste čovjekova vjera. U druženju s mnogim hodočasnicima pojedinac u tom mjestu doživljava način života koji je veoma jednostavan. Osjeća: kršćanstvo je životno i privlačno, napisao je kardinal Joachim Degenhardt. Za suvremenu španjolsku književnicu Mariju Valleja-Nágero Međugorje je veliko čudo Blažene Djevice Marije u našem vremenu.

David Ianni, pijanist i skladatelj iz Luksemburga, svjedoči: Na Brdu ukazanja osjetio sam duboki mir. Tamo je čovjeku lako moliti. Neovisno o ukazanjima, Crkva je ovdje živa. Crkva je puna, na Misama se osjeća radost. Toliki ljudi ovdje žive svoju vjeru. Popularni naš kantautor Rafael Dropulić - Rafo izjavljuje: Zahvaljujući seminaru posta i molitve u Međugorju, meni je srce uspjelo omekšati. I sve čahure su izišle kao leptiri iz srca i ja sam ih predao Bogu. I otada je moj život počeo ići nabolje.