Promišljanje fra Velimira Bavrke o Velikom petku

Hvaljen Isus i Marija! Braćo i sestre! Evo nas u Velikom Petku.

Danas dok budete klečali pred blagoslovljenim Križem, dok budete otvarali duh i svoje srce zagledajte se u Isusovo lice, u to otajstvo Njegove muke, od Getsemanija pa do Golgote. Cijelo biće, duh i tijelo se, podložilo volji Oca nebeskoga. Zato je i Isus mogao reći; Ja u Ocu, Otac u Meni. To Isus traži i od nas, da se podložite Njegov volji, da što prije dođe i obnovi lice zemlje u svakome od nas. Dragi moji! Život po tijelu je smrt duši; svijet i tijelo su na istom rangu. Ni s jednim ni s drugim, Isus nema ništa zajedničkoga.

Petar dok je gledao u Isusa, mogao je hodati po vodi, ali kad je skrenuo pogled, počeo je tonuti. Ne bojte se! Dok ste sa Isusom, sve možete. Tražite Isusovu volju u svemu. Ne dokazivajte se i ne tražite da ovladate Njegovim osjećajima i Isusovom moći. Isus je samo žedan naše ljubavi, a ne gorkog octa naše samodopadnosti. Naša velika moć nada Isusom je: SLUŽITI MU PREDANO S PUNO DOBRE VOLJE I SAMOZATAJE. I Isusova muka se nastavlja u onima koji ne žive tako. Takvi probadaju Isusovo srce poput Longina, koji je mislio da dobro čini jer se podlagao zakonu poganskih načela. Često razmatrajte o Isusovoj pregorkoj muci. Mnoge je okrijepila i privela u vječno blaženstvo kojem nema nikada kraja.

Naš je život satkan od jednog uzvišenog brda. Sve što se više penjete, vidite vaše podnožje koje vas je pritiskalo vašim neurednim željama. Tko se ne odvaži i ne krene uz brdo, pa ostane u podnožju svojih prljavih strasti, njegova će krila biti zauvijek zakržljala za let nebeskih visina. Ne dozvolite da te išta spriječi prema tome uzvišenju. Jedini vaš životni cilj neka bude; OSVOJITI NJEGOV VRH. A to se ne može bez gledanja Isusovog Križa i svakodnevnog življenja Njegove muke.

Po Isusovoj Riječi je sve stvoreno, sve spašeno i sve oprošteno. Njoj se nema što oduzeti ni dodati. Ona je izvor svake mudrosti, povezuje stvoreno i nestvoreno. Crpite iz toga vrela Njene ljubavi. Blago onom tko se tu napaja i rashlađuje. On neće nikada žednjeti. Njegova će se žeđa utažiti. Sve vas blagoslivljam u ime Isusova Križa, Njegove muke i dajem svima onima koji žele blagoslov mira. Mir vama!