Što ako se „gospodin Savršeni“ iz tvojih molitvi nikada ne pojavi?

Razgovarajući sa sestrama u Kristu koje su slobodne i još uvijek traže budućeg muža, shvatila sam da se među nas usadio jedan stereotip koji je pomalo zabrinjavajuć: ako dovoljno dugo moliš, Bog će ti poslati princa na bijelom konju!

Naravno, žene smo i sklone romantici, ali jesmo li svjesne da su svi završeci filmova tipa „živjeli su sretno do kraja života“ klišeji koji nam nameću krivu sliku ljubavi? Zašto je to opasno? Zato što mi, duhovne djevojke, sklone romantici i sanjarenju, počinjemo polako doživljavati Boga kao „Duhovnog dostavljača supružnika“. Kada se takva iskrivljena slika usadi u srce, teško ju je izbiti i ostaju velike rane koje si djevojka sama nanosi, jer čuje obećanje da će joj, ako se dovoljno dugo moli, biti poslan „gospodin Savršeni“.

U suštini, u čemu je problem? Najprije u tome da bi mogla izgubiti sposobnost razlikovanja prave molitve od svojih pustih očekivanja o ostvarenju te ogromne želje za savršenim muškarcem. Naravno da nije problem u tome što mlada žena produbljuje svoj odnos s Bogom i gradi vjeru u Njega, koji će Svojom ljubavlju ispuniti najdublje želje njena srca. Nebeski Otac želi da je Njegova princeza sretno udana i da uz Njegovu pomoć gradi svoju obitelj, ali postaje problem kada se vjera u Boga počne temeljiti na vjeri u obećanje da će ti On, čim poželiš, dostaviti „gospodina Savršenog“. Taj je savršeni muškarac, koji je u umu mlade žene, spoj sv. Josipa (nježnog, požrtvovnog, obiteljskog muškarca koji bezuvjetno vjeruje Bogu), princa na bijelom konju (predivnog markantnog muškarca, udvarača) i samog Isusa (mudrog, pametnog i punog ljubavi prema svima). No nažalost, on ne postoji nigdje, osim u tvojoj mašti.

Takav „svetac Ljepotan“, koji će te usmjeravati prema Bogu i biti samo tebi na izgradnju duhovnog života, a istovremeno ti se udvarati sa stilom i umjereno, baš onako kako Bog to želi, jednostavno ne postoji. Zato, sestro, nemoj gubiti vrijeme da ne ostaneš razočarana kada se taj „svetac Ljepotan“, koji se pojavljuje u tvojim molitvama, u stvarnosti nikada ne pojavi. Bog će ti dati čovjeka od krvi i mesa, grešnog, baš kao što si i ti – a ti nećeš znati prepoznati Ljubav koju ti Bog daje po njemu, jer možda imaš iskrivljenu sliku Ljubavi. Nemoj da ti se to dogodi te prestani gledati na Boga kao spajatelja ljudi po tvojim molitvama i gledaj Ga kao Svemogućeg Oca koji je stvorio sve što postoji oko tebe i u čemu uživaš, pa i sam tvoj život. Naravno, po Isusu je rekao: „Ištite i dat će vam se“, i to je savršeno sigurno, ali zato išti da te učini spremnom za susret sa stvarnim i grešnim ljudskim bićem, jer to On želi za tebe, svoju princezu.

To je razlog zbog kojeg danas ima sve više žena koje su same i gube vjeru jer su njihove želje i dalje neispunjene, a molitve neuslišane, kao da ih Bog ne želi čuti i uslišati. Naravno da želi, ali Mu to ti sama ne dopuštaš, jer si se ogradila svojim iskrivljenim slikama. Prvo otvori srce Bogu, neka te On oblikuje i priprema za susret s realnim budućim mužem, dopusti Mu to i budi zagledana u Njega, jer je On ostvarenje svih tvojih najdubljih želja.

Označeno u