Vjernik - ratnik ili mlakonja?

Ako sam vjernik trebao bih to i pokazati. Kako? Pa bit ću stalno vedar i nasmijan, podnosit ću uvrede, neću se nikome suprotstavljati, prešutjet ću ako me vrijeđaju ili ako vrijeđaju nešto moje, neću iznosit svoje mišljenje.

Uz to, pomagat ću svima, čak i kada vidim da me iskorištavaju. Da, dopustit ću apsolutno svima da me iskorištavaju!

Ako se zateknem u društvu koje ne priznaje Boga, neću govoriti da sam vjernik. Nije to toliko bitno isticati. A i čemu kad takve priče samo potpiruju vatru!? Uz to, malo mi je neugodno. Ma zapravo, izbjegavat ću takva društva. Ionako nema nikakvog smisla svjedočiti vjeru takvima.

Živim čistoću, ali ni to neću govoriti nikome. Mislit će da sam konzerva. Neću biti iskren prema ljudima, čisto da ih ne povrijedim i biti ću blag. Da, neću koriti nikoga. Pa ni sebe.
I bit ću sret… bit ću sretan?! Bit ću neautentičan! Bit ću nevidljiv! Bit ću nepotreban! Bit ću mlak!

NE!!! Vjernik je autentičan. Vidljiv. Srčan. Odvažan. Nikako mlak!

Kada svi osuđuju on opravdava, kada svi opravdavaju on ustaje. On je onaj koji govori kad svi drugi šute. On je onaj koji pomaže kad nitko drugi neće. On je onaj koji izlazi pred neprijatelja kad se drugi skrivaju u mišju rupu. On je onaj kojega se ne može vucat’ za nos. Vjernik je onaj koji zna da ima vječni život u Bogu i ne boji se izgubiti ovaj zemaljski. Ma on ti je često i onaj buntovnik što ga svi u čudu gledaju!

Onaj koji ide kontra struje, onaj koji se baca među vukove što samo čekaju da ga raspore. On je vatra u hladnoći, iskra svijetla u mrkloj tmini. On je stijena umornima, utvrda nemoćnima. On izgara u želji da bude preslika Isusa Krista!

Slab je i zna da je slab, ali iz njegove se slabosti crpi snaga Njegovoj jakosti.

Zapovijedam ti, dakle: Budi srčan i odlučan! Ne boj se i ne plaši se! Jer Gospodin, Bog tvoj, s tobom je u svemu što poduzmeš! (Jš 1, 9)

Označeno u