Zarin poučak: Snob nikada neće postati sob!

Ova situacija nam zorno svjedoči svu kaljužu hrvatskog društva.

Močvaru nutarnjeg smrada koji ne može utišati nikakvi najskuplji mirisi iz najuglednijih trgovina elitnih londonskih trgovina.

Dragi ljudi, kako ste? Korizma je za vjernike vrijeme posta, molitve, odricanja i činjenja dobrih djela. Korizma je vrijeme kada mi ulazimo dublje u sebe, u pustinje vlastitih duša, ogoljeli pred svojim Tvorcem, maknutih maska, takvi kakvi jesmo i gledamo sebe i koliko (ne)ličimo na sliku Boga. Korizma je vrijeme čišćenja, priprave, korizma nam treba pomoći postati boljim osobama, boljim vjernicima.

Znate li što je sob? Sob, poznat i kao irvas i karibu, vrsta je jelena, jedinog predstavnika svoje potporodice koji naseljava tundre sjeverne Euroazije, Sjeverne Amerike i Grenlanda. Ovo je jedina vrsta jelena u kojoj i mužjaci i ženke imaju rogove. Površnom igrom, umećući samo jedno slovo u navedenu riječ, više ne pričamo o ovoj divnoj i plemenitoj životinji već o ljudskoj vrsti koja je sebe uzdignula na pijedestal moći svirepo gazeći sve one druge koji navedenoj ne mogu parirati u novcu i moći. O snobu se dakako radi.

Ovih dana po riječkim medijima nove i stare vrste čitamo o djevojčici Zari koja je doživjela pravi atak snobizma par excellence. Otišla mala Zara na rođendan svojoj razrednoj prijateljici. Majka joj je pripremila lijepi poklon. Za hrvatske prilike sasvim pristojan, čak štoviše – vrlo pristojan. Nosila je tako mala Zara poklon-bon iz HM-a od 200 kuna i leksikon svojoj sedmogodišnjoj prijateljici, kadli ono – hladan tuš. Majka dotične slavljeninice vraća poklon bon i leksikon i mrtva-hladna piše kako se ona dosta školovala, kako zarađuje i kako ona ne ulazi u takve trgovine poput HM-a.

Ne možemo ni zamisliti emocionalne tektonske poremećaje koje je doživjelo dijete kada ono drugo nije htjelo primiti njegov rođendanski poklon. Majka snob je rekla kako je htjela neki dvorac za svoju kćer. Dvorac od nekoliko stotina kuna.

Ova situacija nam zorno svjedoči svu kaljužu hrvatskog društva. Močvaru nutarnjeg smrada koji ne može utišati nikakvi najskuplji mirisi iz najuglednijih trgovina elitnih londonskih trgovina.

Naprosto, neki ljudi misle da su veliki, a ustvari toliko su mali da nikada neće biti veliki. Dok s druge strane, mnogi maleni su toliko veliki, da oni drugi nikada neće moći postati poput njih. Čisto srce je sve. Čisto srce je najveće bogatstvo. A svi ti bogati snobovi nikako da shvate. Mnogi jako bogati u nekom presudnom trenutku postanu – siromašni. A mnogi siromašni će tada postati – bogati.

Zato je Isus bio tako snažan u slici kada je rekao da će prije deva kroz ušicu igle, nego li će bogataš u kraljevstvo nebesko. Iz razloga jer je karakteristika mnogih bogatih – teška oholost. Njima Bog ne treba. Oni su sami sebi dostatni. Oni su na prijestolje Boga sami zasjeli, tvrdokornih srca, živeći samo za sebe, za druge ne mareći.

Takva će im biti i plaća. Za raspadljivost su živjeli. U raspadljivost će u vječnosti i prijeći. Nakon što budu svoja tijela predali na posljednju gozbu – crvima.

Tako ima biti. Ako se ne obrate.

Označeno u