ZAŠTO? Jeste li danas imali loš dan? Pitate li se zašto se nalazite u lošim situacijama?

Tisuću loših životnih iskustava,tisuću loših dana, tisuću loših situacija, tisuću loših osjećaja i barem duplo toliko pitanja „Zašto?“.

Koliko smo se samo puta to upitali? Koliko puta smo u životu bili razočarani, ljuti, povrijeđeni zbog loših stvari kroz koje smo prolazili i doživljavali?! Koliko puta smo bili na rubu suza jer nam se cijeli naš život činio loš, svaki naš potez bezuspješan i svaki korak naprijed težak?! Koliko puta smo pomislili kako je život prema nama nepravedan i kako Bog u tome ne čini ništa?!

Pokušajmo sada zamisliti situaciju u kojoj hodamo bez kišobrana po nevremenu, baš u trenutku kad se nebo otvorilo. Što obično činimo u takvom trenutku? Ljuti smo jer smo zaboravili ponijeti kišobran, prokleli bi najradije tu kišu koja se baš u „pravom trenutku“ spustila, duboko u sebi ljutimo se na sve one poznanike koji se bezbrižno voze u svojim automobilima ne osvrćući se na nas. Na sve to složimo još i onu današnju prepirku s kolegom, naporan radni dan i automatski nam se cijeli naš život čini loš. Ljuti smo na druge, na sebe, i na Boga. „Pa zašto baš ja koji Te toliko poštujem? Pored svih loših ljudi, mene Si morao zaliti kišom?“. I tako zaluđeni ljutnjom, bijesom, mržnjom prema svima i svemu, zaključujemo kako smo povrijeđeni i kako Bog šuti na sve to. A Bog baš tada čini suprotno! On je osjetio koliko si danas bio sebičan, tvrdoglav, pa čak i zloban prema kolegi s kojim si razgovarao. On je osjetio da te treba osvijestiti. On je osjetio da Ti treba ohladiti um kako bi počeo ispočetka, od malih jednostavnih stvari. On je osjetio da ti treba kiša kako bi shvatio sunce. I zato ti je poslao kišu! Kišu koja je obična prirodna pojava, ništa više od toga i ništa strašno. Kišu poslije koje dolazi sunce. Kišu bez koje ne bi bilo života. Kišu koja natapa sva polja i nagrađuje rad ruku koje su s nadom posijale ono zrno iz kojeg će jednog dana nastati plod.

Vidiš li sad prijatelju? Bog te priprema! Kiša je samo jedno prolazno stanje. Isto je i sa lošim situacijama u životu. Svaka od njih te sprema za nešto ljepše. Svaka loša situacija bogati tebe kao pojedinca i izgrađuje tebe kao osobu. Istinska sreća sastoji se u tome da prepoznaš ono dobro u svim životnim situacijama. Zato se nemoj ljutiti kad te kiša uhvati u trenutku bez kišobrana. Zahvali Bogu i na toj kiši, jer ti je ona pomogla da shvatiš i izgradiš sebe, pomogla ti je da ohladiš svoje srce od mržnje i shvatiš da je sreća u tebi, da ona ovisi o tvom pogledu na život i situaciji u kojoj se nalaziš.

Označeno u