Bogu se ne žuri, poslije Franje doći će papa koji će Stepinca proglasiti svetim

Izjave pape Franje o proglašenju svetim blaženog Alojzija Stepinca pomalo su uznemirile duhove Hrvata koji nisu baš očekivali ovakve izjave Svetog Oca.

Portal Dnevno.hr kontaktirao je patera Smiljana Kožula koji je još kao profesor u Rimu, s autorom prvog životopisa Alojzija Stepinca, Aleksom Benigarom, u tajnosti prikupljao materijale i novčana sredstva potrebna za kanonizaciju hrvatskog blaženika.

Na papine izjave pater Smiljan se kratko osvrnuo rekavši kako je to sve pomalo žalosno, ali kaže, tako je kako je.

‘Problem je u tome što je papa Franjo uvjeren da je patrijarh Irinej Božji čovjek, a ne zna da i on i Srpska pravoslavna crkva rade protiv proglašenja Blaženog Alojzija Stepinca svetim’, kaže pater Smiljan dodajući da niti on još nije čuo za slučaj da se neka crkva upliće u pitanje svetosti osoba, neke druge crkve.

No, pater Smiljan je itekako optimističan i vjeruje da će do proglašenja Alojzija Stepinca svetim, kad tad doći i da mi ne trebamo previše brinuti o tome.

‘ Bogu se ne žuri, znate, doći će papa koji će Alojzija Stepinca proglasiti svetim’, kaže nam.

U razgovoru nam je još rekao kako je Alojzije Stepinac neupitno svet te da je upravo on u tom strašnom razdoblju bio onaj koji je spašavao živote i pravoslavcima. ‘ Štitio je i Srbe i Rome i Židove, a brojnim je pravoslavcima sređivao potvrde da su prešli na katoličanstvo samo kako bi im spasio živote’, dodaje pater Smiljan.

Podsjetimo, papa Franjo je hrvatskom novinaru, Silviju Tomaševiću u avionu, na povratku s putovanja iz Bugarske i Makedonije kazao kako se još mora proučiti povijest prije negoli će se kardinala Stepinca proglasiti svetim. Dodao je kako se još trebaju izučiti povijesni dokumenti, a da mu je u tome jako pomogao srpski patrijarh Irinej, što je mnoge uznemirilo.