Elon Musk preuzima Twitter: Kako bi katolici trebali razmišljati o slobodi govora?

Pro-life skupine, uključujući Live Action i Susan B. Anthony List, optužile su Twitter i druge velike tehnološke tvrtke za cenzuru piše ncregister.

Elon Musk – najbogatiji čovjek na svijetu – postigao je ovaj tjedan dogovor o kupovini Twittera za otprilike 44 milijarde dolara. Preuzimanje tvrtke dolazi nakon što se platforma društvenih medija suočila sa sve većim optužbama za cenzuru, uključujući katoličke i pro-life glasova. Dakle, što ovaj potez znači za katolike?

Musk, osnivač Tesle i Space X, naglasio je važnost slobode govora u izjavi u kojoj je najavio svoje preuzimanje Twittera.

“Slobodan govor je temelj funkcionalne demokracije, a Twitter je digitalni gradski trg na kojem se raspravlja o pitanjima od vitalnog značaja za budućnost čovječanstva”, rekao je o platformi s gotovo 400 milijuna korisnika. U tweetu u ponedjeljak, dodao je: “Nadam se da će i moji najgori kritičari ostati na Twitteru, jer to jamči slobodu govora.”

Otac Edmund Waldstein, predavač moralne teologije na Filozofsko-teološkom sveučilištu Pape Benedikta XVI. u Heiligenkreuzu u Austriji, izjavio je za Catholic News Agency da Crkva uči da ljudi imaju pravo na slobodu govora.

Otac Waldstein je rekao da pravo na slobodu govora proizlazi iz “dužnosti da se traži i služi istini”. No, dodao je, crkveno učenje ne podrazumijeva neograničeno pravo na slobodu govora.

“Nema prava širiti laži, odnosno lažnih i štetnih mišljenja”, objasnio je. “Nemamo pravo koristiti društvenu komunikaciju za poticanje mržnje i nasilja nad drugim osobama ili skupinama.”

Dodao je da velike tehnološke tvrtke poput Facebooka i Twittera ne bi trebale biti arbitri istine u javnom diskursu. Umjesto toga, rekao je, te tvrtke “treba strogo regulirati od strane države kako bi se osiguralo da ne koriste svoju moć za promicanje stranačkih interesa”.

Otac Waldstein je dodao da je zadatak reguliranja govora tipično odgovornost države, a o teološkim pitanjima Crkve. No, otac Waldstein je upozorio da je autoritet države “potkopan kada je sama država predana lažnoj ideologiji”. Kao primjer je naveo suzbijanje slobode govora u Sovjetskom Savezu.

Postupci Twittera imaju široke posljedice koje su utjecale na vijesti koje prenose katoličke novinske agencije. U siječnju 2021., Catholic World Report je objavio da je njihov račun na Twitteru privremeno zaključan nakon što su objavili priču u kojoj se član Bidenove vlade dr. Rachel Levine opisuje kao “biološki muškarac koji se identificira kao transrodna žena”. Ova činjenica je bila dovoljna da ih isključe s platforme.

Nedavno je čak i kršćanska satirična stranica Babylon Bee objavila je da je njen račun zaključan nakon što su istu osobu, inače pomoćnika ministra za zdravstvo i socijalnih usluga, nazvali “čovjekom godine” za 2022.

Pro-life udruge, uključujući Live Action i Susan B. Anthony List, optužile su Twitter i druge velike tehnološke tvrtke za cenzuru. “Javni zapisi pokazuju da su velike tehnološke tvrtke pokazale obrazac cenzuriranja govora za život, a neke idu toliko daleko da su potpuno zabranile račune udruga koje se bore za život nerođene djece.”

U tweetu u utorak, predsjednica Live Actiona Lila Rose navela je neke načine kojima bi Elon Musk mogao poboljšati Twitter. Pozvala je na ravnopravan i transparentan tretman liberalnih i konzervativnih stajališta, prestanak cenzure ili potiskivanja pro-životnih stavova i nametanje zabrana bilo kojeg materijala o zlostavljanju djece.

Označeno u