Komentar svećenika: "Simboličan dan. S jedne strane Europski parlament ozakonjuje anti-misu, a s druge strane 40 godina milosti! "

Prenosimo vam komentar karmelićanina Josipa Krešimira Brahmeca na današnje evanđelje i na usvajanje rezolucije hrvatskog zastupnika Predraga Freda Matića o pravu na pobačaju Europskom parlamentu.

"Isus je izliječio gubavca (Mt 8, 1-4) jer je gubavac to želio. Molio je Isusa ponizno. Sveti Franjo je imao mnogo vrlina ali sa jednom se jako borio. Osjećao je veliko gađenje prema gubavcima. Kako je pobijedio? Zagrlio je i poljubio gubavca vidjevši Krista u njemu. Nije izliječio gubavca kao Isus u današnjem evanđelju ali je izliječio sebe, tj. dopustio je Isusu da ga izliječi. Čini mi se da je od tada postao živi svetac. Ubio je posljednjeg razbojnika u sebi jednim činom sućuti i ljubavi prema sirotom gubavcu, ubio je posljednju mrvu gube u svojoj duši.

Danas zlo dovodi svoju igru skoro do savršenstva. Kliče žešće nego na Kalvariji kada se je Isus bio razapinjan. Zlo ima sva sredstva da zagospodari ljudima, da ih prevari i iskoristi za zle namjere. Mediji, zakoni, opravdavanje zla, izvrtanje istine i laži protiv dobra. Također, zlo uspijeva zbog šutnje dobrih, zbog straha i komocije onih koji bi trebali glasno reći ne zlu. Nekako se čini da većina za koju smatram da je od dobra a ne od zla, očekuje da se sve nekako samo posloži, ali neće, neće nikada Bog osvojiti svijet, zagospodariti srcima ljudi - bez nas.

Od silne vike na Kalvariji, ostao je samo Isus na Križu, Isusova Majka, nekoliko žena i apostol Ivan. Možda koji obraćeni vojnik, neki učenici pristigli iz sigurne udaljenosti....i tu je rođena Crkva. Katolička Crkva. Prije 6 godina na Mladifestu u Međugorju, novinar me za radio Mir pitao što je za mene Međugorska duhovnost. Odgovorio sam da ne poznajem tu duhovnost ali da u Međugorju vidim samo katoličku duhovnost i Katoličku Crkvu u pravom smislu riječi - katholikós – univerzalna, sveopća crkva (κατά; katá – prema + ὅλος; hólos – svima). Crkva za sve narode, za sve ljude. Zbor Božji. Doista bilu su tamo svi narodi svijeta, sve kulture, sva Božja djeca.

Jučer je bio jako simboličan dan. Europski parlament ozakonjuje anti-misu, žrtvovanje nevine djece đavlu, ubijanje duše majke, liječnika, političara, svih koji podržavaju. I 40 godina milosti! 40 godina od kada je Isusova Majka došla kao Kraljica mira. Da pomiri svijet. Ne da podijeli na dobre i loše već da ih ujedini. Sveti Franjo je ljubio ono što mu se gadi da sebe spasi. Isto trebamo i mi. Samo naša ljubav može izliječiti one koje jednako žalimo ali i preziremo. Ljubeći ih Božjom ljubavi, izliječiti ćemo i sebe. Jednako nama treba taj poljubac kao njima. Poljubac kao kontra Judinu poljupcu, Franjin poljubac dušama zahvaćenim gubom.

Jučer sam čuo sotonin krik zadovoljstva u medijima i hvale jednog đavla drugome, posuđujući ljudski glas, glas djeteta Božjega. Ali još više sam vidio jednu kolonu mira, procesiju ljubavi koje je išla posve mirno, u korak s Kristom i Majkom njegovom. Moleći, moleći za mir i obraćenje. Vidio sam u njima poljubac Krista čovječanstvu, poljubac Majke svim našim gubama. Vidio sam pobjedničku vojsku. Imam mir. Bog pobjeđuje. Sve će, iako uz progone, biti dobro. Majka najavljuje pobjedničku pjesmu. Viva Cristo, viva Maria!"

Označeno u