Nikolina Nakić majstorski odgovorila na uvrede Matije Babića na račun posjetitelja spektakla Progledaj srcem

Nakon što je vlasnik portala Index.hr, Matija Babić, na svojemu Facebook profilu, u objavi prepunoj vrijeđanja, među ostalim, napisao za posjetitelje velikog koncerta duhovne glazbe Progledaj srcem da su prvi put u životu vidjeli semafore, Nikolina Nakić, kolumnistica, nekadašnja nastavnica, majka četvero djece i autorica bloga Genijalni um odgovorila je:

“Čujem da Matija Babić katolike koji su došli na koncert radosno poziva da uživaju u blagodatima velikog grada i da uživaju u pogledu na semafore, ako se na njima snađu kao djeca iz provincije.

Hoće bez brige, snaći će se. Gradska dječica uživaju u semaforima čiji je izumitelj francuski katolički bogoslov Claude Chappe. Nije se uspio zarediti za svećenika jer mu je njihova ekipa francuskih pravednih revolucionara rasturila i raspustila bogosloviju, ali eto, izumi ovaj bogoslov semafor.

Hvala na podsjećanju čime su VAS katolici sve zadužili. Poznavanje povijesti je fenomenalna stvar.”

Matija Babić je prethodno napisao: “Ovo jučer na Maksimiru, meni je to lijepo. Da praznovjerna mladež iz svih pripizdina prvi put u životu vidi semafore, neki možda isprobaju i onaj gumb za zeleno, pa poslije neka si i zapjevaju na mjestu u Zagrebu koje ih najviše podsjeća na dom: velikoj razrovanoj livadi. Svi imaju pravo na zabavu, čak i ludi sektaši koji u 2022. godini misle da smo nastali od žene rebra koja je pojela jabuku koju joj je dala zmija iz govorećeg grma za što se morao iskupiti židovski zombi koji je sam svoj otac.”

O izumitelju semafora
Evo što o izumitelju semafora piše Enciklopedija Britannica:

Claude Chappe, (rođen 25. prosinca 1763., Brûlon, Francuska – umro 23. siječnja 1805., Pariz), francuski inženjer i bogoslov koji je staru ideju pretvorio u stvarnost izumom vizualnog telegrafa semafora.

Njegov brat Ignace Chappe (1760. – 1829.), član zakonodavne skupštine tijekom Francuske revolucije, snažno je podržao Claudeov prijedlog za vizualnu signalnu liniju između Pariza i Lillea, u blizini ratne fronte. Uz potporu Skupštine, Chappes je izgradio niz tornjeva između dvaju gradova. Svaki toranj bio je opremljen s parom teleskopa, od kojih je jedan bio usmjeren u oba smjera, i dvokrakim semaforom (riječ koju je Chappe izveo iz grčkog za “nositi znak”).

Svaki krak semafora mogao je zauzeti sedam jasno vidljivih kutnih položaja, što je omogućilo 49 kombinacija sastavljenih od slova abecede i drugih simbola. U kolovozu 1794. Chappeov semafor donio je u Pariz za manje od sat vremena vijest o osvajanju Condé-sur-l’Escauta od Austrijanaca. Izgrađene su i druge linije, posebice između Pariza i Toulona, ​​a sustav je ubrzo naširoko kopiran drugdje u Europi.

Označeno u