Iz tiska izišla knjiga kardinala Mendonçe na hrvatskom jeziku

U izdanju Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi iz tiska je izišla knjiga Joséa Tolentina Mendonçe pod nazivom „Oče naš, koji jesi na zemlji. Isusova molitva za vjernike i nevjernike”. Knjigu je s njemačkoga na hrvatski jezik preveo Anto Batinić, a naslovnicu krasi djelo slikara Vlatka Blažanovića.

José Tolentino Mendonça ovom se knjigom postavio teškom i odvažnom izazovu: riječima Očenaša, istinske kršćanske molitve koju Tertulijan naziva „sažetkom čitava Evanđelja”, obratiti se onima koji vjeruju i onima koji ne vjeruju.

Otvorenost prema drugomu – i prema onomu koji ne vjeruje, koji ne može vjerovati ili ne zna kako vjerovati – daje autorovu pogledu učinak bitnosti i jednostavnosti, koji on u svome pogledu na život i kršćansku vjeru ističe u ovoj knjizi. Autor razmišlja o univerzalnoj dimenziji Očenaša, a ta univerzalnost sastoji se u tome da je svaki čovjek sin ili kći, da svaki čovjek ima svoj nutarnji život, da je svaki čovjek biće čežnje, da se svaki čovjek hrva sa zlom, da svaki čovjek stanuje na ovoj zemlji koja zbog utjelovljenja Božjega više nije mjesto koje ga dijeli od Boga, nego jedino mjesto mogućega susreta čovjeka i Boga.

Pored duhovne širine knjige, uz to što je posve jasno da je privržena duhu Drugog vatikanskog sabora, i osim njezine simpatije za sve ljudsko, u Tolentinovoj knjizi najvažnijim se smatra to da smjera točno onamo, gdje je danas zadatak na koji je pozvana Crkva – da pomogne povratku gramatike ljudskoga.

Kardinal Mendonça, pravim imenom José Tolentino Calaça de Mendonça, naslovni je biskup Suave te od 2018. godine arhivar i knjižničar Svete Rimske Crkve. U Kardinalski zbor imenovan je 2019. godine. Dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada za duhovnu literaturu i religioznu poeziju.

Knjigu potražite na web knjižari Svjetla riječi, u knjižarama u Livnu i Vitezu te u Sarajevu na adresi Zagrebačka 18. Možete je i naručiti pozivom na broj telefona 033 726 200 ili e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Označeno u