Listopadski broj revije Svjetlo riječi

Iz tiska je izišlo listopadsko izdanje revije Svjetlo riječi s naslovom „Pučko školstvo u BiH: Doprinos franjevaca”.

Ove godine obilježava se dvjestota obljetnica otvaranja prve pučke škole u BiH koju su u Tolisi otvorili franjevci Bosne Srebrene – točnije fra Ilija Starčević te je ovomjesečni broj revije posvećen upravo tadašnjem doprinosu franjevaca prosvjetno-kulturnom uzdizanju sredine u kojoj su živjeli i djelovali.

U temu broja ovoga puta Vas uvodi prof. Mato Nedić, a s temom opismenjavanja puka u Bosni i Hercegovini, iz svoje perspektive, upoznat će Vas i Marko Karamatić, Ivo Pranjković i dr. sc. Božo Skoko.

Riječi Stjepana Licea u ovom broju revije potaknut će Vas na promišljanje o vremenu koje nam je povjereno na ovome svijetu, a uz tekst dr. sc. fra Vilija Radmana propitat ćete način kako razumijevamo sebe i stvarnost dok će Vas s. Elvira Lovrić upoznati sa zanimljivim djelima književnika Roberta Hugha Bensona koja će Vaša razmišljanja usmjeriti ka preispitivanju društvenih poredaka, kršćanskih vrijednosti i sloboda unutar nametnutih utopijskih slika društva.

U obilju tekstova naših suradnika možete čitati o stjecanju i njegovanju duhovnosti u današnjem svijetu. Za nekoga je to odlazak na vrh svijeta, a za nekoga jednostavno odlazak u kazalište. O ovim različitim iskustvima saznajte od Tomislava Cvitanušića koji kroz razgovor prenosi pouke uspona na Mount Everest te u tekstu Borisa Becka koji kazalište prepoznaje kao mjesto ponovnog upoznavanja sebe sama. Također, upoznajte i zanimljiva mjesta u BiH i svijetu kroz reportažu o kulturnom i vjerskom spomeniku Lašvanske doline – Gučoj Gori, potom čitajući putopis Dalibora Balliana o naselju Průhonice – turističkom dragulju nedaleko od Praga te uživajući u tekstu fra Damira Pavića o Svetištu svete Marijine kuće u Loretu u Italiji.

Listopadski broj revije potražite u najbližem župnom uredu ili u knjižarama Svjetla riječi u Vitezu i Livnu. Možete ga i naručiti pozivom na broj telefona 033 726 200 ili e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Posjetite web knjižaru Svjetla riječi i postanite dio ove velike obitelji: pretplatite se na digitalno ili tiskano izdanje i svakoga mjeseca čitajte o aktualnim temama s područja vjere, društva i kulture.

Širimo svjetlo.

Označeno u