Na konferenciji za medije predstavljen jedan od najpoznatijih duhovnih klasika – knjiga "Pravovjerje" G. K. Chestertona

U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 10. rujna na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Pravovjerje" Gilberta Keitha Chestertona, a knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

Jedan od najpoznatijih duhovnih klasika, knjiga "Pravovjerje" autora Gilberta Keitha Chestertona upravo se pojavila na policama hrvatskih knjižara, a objavila ju je nakladna kuća Verbum, u novom prijevodu predsjednika Hrvatskog društva G. K. Chestertona Ive Džebe, koji je također autor proslova knjizi kao i popratnih bilježaka koje omogućuju dublji uvid u ovo Chestertonovo remek-djelo.

G. K. Chesterton zasigurno je jedan od najutjecajnijih kršćanskih mislilaca dvadesetoga stoljeća, a "Pravovjerje" je njegovo kapitalno djelo koje obilježava cijelo njegovo književno stvaralaštvo. Ona je svojevrstan presjek autorova pogleda na svijet, autora kojemu su se divili kako oni koji su dijelili njegovu vjeru, tako i oni koji su je preko njega tek upoznavali, a među ostalim utjecao je na autore poput C. S. Lewisa, J. R. R. Tolkiena, Aleksandra Solženjicina, Ernesta Hemingwaya i Gandhija. Chesterton je s divljenjem prihvaćen među najvećim književnim i intelektualnim ličnostima koje su došle u doticaj s njegovim djelima, opravdavajući dodijeljeni mu epitet “apostola zdravoga razuma”, koji je dobio još za života.

U svojemu bezvremenom klasiku "Pravovjerje" književni velikan 20. stoljeća Chesterton s jedinstvenom uvjerljivošću i neodoljivim šarmom predstavlja razloge za vjerovanje: razumske, logične i osobne. Na uzbudljiv način opisujući zašto je on osobno započeo vjerovati i kako je prešao put od nevjernika i agnostika do kršćanina istodobno opisuje i svu ljepotu, veličinu i dramatičnost vjere.

Jednako uvjerljivo Chesterton tumači kako kršćanstvo bolje objašnjava ljudsko postojanje i bolje ispunjava potrebe čovjeka od bilo koje filozofije, ideologije ili pogleda na svijet. Tako jasno pokazuje zašto je kršćanski svjetonazor istinit i bolji od ateizma, agnosticizma, nihilizma i relativizma kao i suvremenih izazova poput materijalizma, hedonizma i egoističke usredotočenosti na sebe.

Zabavna, humoristična, inteligentna i prepuna iznenađenja, ova knjiga, koja nadmoćno i s puno dosjetljivosti i lucidnosti pojašnjava najdublje teme vjerovanja i nevjerovanja, već desetljećima oduševljava čitatelje diljem svijeta.