Najava: Marina Čapalija na "Susretu s autorom" u Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu 19. svibnja

U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu u utorak, 19. svibnja 2015. u 20.30 sati, održat će se "Susret s autorom", a gošća će biti Marina Čapalija.

Na "Susretu s autorom", kojim moderira Jelena Hrgović, svoj će autorski opus predstaviti autorica koja je najpoznatija po stvaralaštvu na čakavici. Objavila je devet zbirki čakavske poezije Škoj o' driva (1995.), Paver sriće (1996.), Umorena moren (1999.), Lemozina srca (2000.), Prtin pute i gren (2003.), Jazikun tic (2006.), Drivo brez škoja (2009.), Sve ča je san (2011.), Ispotiha (2013.), te knjigu za djecu Zloćun Pločun – priče o djevojčicama i oblaku (2011.) kao i kratki roman (S)ričući objavljen krajem 2014. godine koji će publici biti predstavljen 21. svibnja na promociji u Splitu, a što će biti najavljeno na "Susretu s autorom" koji će se održati uoči te promocije.  

"Susret s autorom", koji se u Verbumovoj Knjižari sv. Frane održava od 2008. godine, prigoda je da se publika upozna s autorima, njihovim opusom, profesionalnim i životnim putom kroz moderirani razgovor, a u ambijentu knjižare ostvaruje se i mogućnost stvarnoga susreta i postavljanja pitanja. U utorak, 19. svibnja Knjižara sv. Frane u Splitu na Trumbićevoj obali 1 bit će mjesto susreta s profesoricom hrvatskog jezika i književnosti Marinom Čapalijom koja živi i radi u Splitu, a koja će ovom prigodom približiti neke od svojih pjesama čitajući ih pred publikom.

Privrženost čakavštini, koja je započela na Velom Drveniku, na kojem je autorica rođena i odrasla, očituje se u njenom cjelokupnom opusu, a zahvaljujući poetičnosti njezinoga izričaja ciklus pjesama iz zbirki Škoj o' driva i Paver sriće uglazbio je skladatelj Petar Bergamo u formi madrigala pod nazivom Spiriti eccellenti (1998.) što je polučilo izniman uspjeh. Njeni radovi zastupljeni su i u antologijama Čakavsko pjesništvo XX. stoljeća Milorada Stojevića i Trogirsko pisništvo (od XI. do XX. vika) Duška Geića te časopisima, a aktivna je članica Društva hrvatskih književnika. Sudjelovala je na pjesničkim manifestacijama kao što je Croatia rediviva: Ča, Kaj, Što – baštinski dani te Ča pod Perunom.

O svemu tome, ali i o sudbini poezije i čakavštine u vremenu otuđenja od tradicionalnih formi progovorit će ova čuvarica čakavske baštine koja neumorno stvara, o čemu svjedoči i njen opus koji obuhvaća 11 knjiga, a posljednja knjiga ujedno je i prvi roman (S)ričući kojim otkriva novu proznu dimenziju svoga književnoga stvaralaštva, o čemu će također biti govora na "Susretu s autorom".

Ako želite saznati koji su još noviteti u Verbumu, kliknite OVDJE

Označeno u