Objavljena monografija o jezerima Bosne i Hercegovine

Nakon što su objavljene tri knjige koje su postigle izniman interes čitatelja – Zemlja planina Bosna i Hercegovina, Polja i visoravni Bosne i Hercegovine, te Rijeke Bosne i Hercegovine – u izdanju Franjevačkog medijskog centra Svjetlo riječi izišla je knjiga „Jezera Bosne i Hercegovine” akademika prof. dr. Dalibora Balliana, kojom se nastavlja niz monografija o prirodnim ljepotama naše zemlje.

U ovoj monografiji autor tekstom i fotografijom želi prikazati zanimljive prirodne ljepote planinskih jezera i ravničarskih bara koje vrlo često zaboravljamo. Fotografije je načinio sam, što knjizi daje posebnu vrijednost i specifičnost. Jedan dio podataka u monografiji objavljuje se prvi put ikada, a do njih je došao svojim radom i promatranjima na terenu.

Sama monografija sadržava stručni pogled na sva jezera i bare koja su nastala prirodnim procesima. Ipak tu su se našle i neke koje su poluprirodne, a igraju veoma značajnu ulogu u našem životnom okruženju.

„Kada smo krenuli s ranijim projektima o planinama, poljima i rijekama, već tada se rodila ideja da se obrade i ove malo poznate prirodne ljepote naše zemlje, razbacane po planinama i ravnicama naše zemlje. Nažalost, slobodno možemo reći i da su to naši najugroženiji ekosustavi u posljednjih sto godina, te je ovo prilika da se na jednom mjestu nađu najznačajniji od njih.” – napisao je akademik Ballian u predgovoru.

Knjigu možete pronaći na web knjižari Svjetla riječi, u knjižarama Svjetla riječi u Livnu i Vitezu te u Sarajevu na adresi Zagrebačka 18. Možete je naručiti i pozivom na broj telefona 033 726 200 ili e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.