Predstavljena knjiga "Problem boli" C. S. Lewisa, poznatoga autora "Kronika iz Narnije"

U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 26. studenoga na konferenciji za medije predstavljena je knjiga Clivea Staplesa Lewisa "Problem boli", a predstavili su je mr. sc. Petar Balta i dr. sc. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

Nakladna kuća Verbum upravo je objavila knjigu "Problem boli" iz pera C. S. Lewisa koji je stekao svjetsku slavu svojom serijom dječjih knjiga "Kronike iz Narnije", a poznat je i po svojim knjigama "Kršćanstvo nije iluzija", "Četiri ljubavi" i "Pisma starijeg đavla mlađem".

U knjizi "Problem boli" on iznosi pronicava i duboka promišljanja o univerzalnom ljudskom pitanju: "Ako je Bog dobar i svemoguć, zašto onda dopušta da njegova stvorenja pate i podnose bol?" Tako se u ovom svojem značajnom djelu Lewis hvata u koštac s ovim sveopćim pitanjem koje muči svako ljudsko biće jer neovisno o svojim uvjerenjima prije ili poslije svatko se suoči s patnjom, bilo svojom, bilo svojih bližnjih. Iznoseći razmišljanja proistekla iz vlastitoga bogata iskustva Lewis nastoji dati odgovor na jedno od najvažnijih filozofsko-teoloških pitanja: "Zašto bol i patnja? Zašto to Bog dopušta?" Lewis tako propituje pitanja Božje svemoći i dobrote u kontekstu zla u svijetu, fenomen ljudske nesavršenosti i zloće, problem boli kao one koja pogađa sve stvoreno itd. S dubokom senzibilnošću, pronicavošću i suosjećanjem Lewis daje odgovore na ova ključna pitanja i s čitateljima dijeli svoju nadu i mudrost kako bi pomogao izliječiti svijet koji gladuje za istinskim razumijevanjem ljudske naravi.

Ova je knjiga namijenjena svima koji su se sreli s boli i patnjom u svom životu i životu svojih bližnjih, a bit će nadahnjujuća i za sve koji traže mir u ovomu nemirnom i nepredvidljivom svijetu koji se neprestano mijenja i u kojemu nema sigurnosti koja bi nas sačuvala od boli i patnje.

Clive Staples Lewis (Belfast, 1898. – Oxford, 1963.) jedan je od najuspješnijih literarnih navjestitelja kršćanstva 20. st. Na Sveučilištu u Oxfordu doktorirao je iz klasične filologije i filozofije, a na istomu je sveučilištu ostvario i izvanrednu akademsku karijeru. Kao oxfordski sveučilišni profesor i pisac svojim djelovanjem na predavanjima, spisima i radijskim emisijama te svojom dubinom, radikalnošću i duhovitim stilom osvojio je mnoge simpatije i sljedbenike. Napisao je više djela s religioznom tematikom, a u izdanju Verbuma objavljena su njegova "Pisma starijega đavla mlađemu", "Kršćanstvo nije iluzija", "Velika rastava" i "Četiri ljubavi". Petnaest posljednjih godina života pisao je uglavnom za djecu. Tako je nastao svjetski poznati niz knjiga "Kronike iz Narnije". Napisao je i nekoliko znanstveno-fantastičnih romana.